BiH
88

Deset ljekara iz Opće bolnice na poplavljenim područjima

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tim ljekara Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" iz Sarajeva, predvođen direktoricom Sebijom Izetbegović krenuo je danas put Olova, Žepča i Maglaja, nose lijekove, sanitetski materijal i hranu koju su kupili zaposlenici "Opće bolnice".

Direktorica Izetbegović kazala je novinarima prije polaska na put da je pomoć sakupljena prema potrebama koje su iskazane s terena.

"Nosimo lijekove, zavojni materijal, sredstva za dezinfekciju i ličnu higijenu, sredstva za higijenu prostora, deke, te hranu prema instrukcijama s terena", kazala je.

Iz Domaljevca su, kaže, dobili zahtjev za dva mala agregata koje će posuditi kolegama.

"Put do tamo je u prekidu, ali ćemo pronaći način da im te agregate dostavimo", rekla je Izetbegović.

U timu "Opće bolnice" je deset ljekara raznih specijalnosti (ortoped, opći hirurg, specijalista neurologije i neuropsihijatrije, šefica bolničke apoteke, ginekolog).

Oni će, prema mogućnostima, ukazati pomoć tamošnjem stanovništvu, a ponudili su i pomoć, u slučaju potrebe, za hospitalizaciju svih pacijenata i zdravstveni tretman u Općoj bolnici u Sarajevu.

Direktorica Izetbegović istaknula je kao prioritetno da se, u periodu nakon povlačenja vode u korita, stanovništvo sačuva od infekcija.

"Resorni kantonalni ministar već je formirao krizni štab i mi ćemo djelovati po tome. Međutim, po ličnom sam nahođenju prije nekoliko dana kolegama poslala sredstva za dezinfekciju vode, prostora, ruku, te za ličnu higijenu, lijekove. To sad, u ovom konvoju, radimo u većoj količini uz dodatno deke i hranu", kazala je.

Iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" navedeno je da su se zaposlenici te zdravstvene ustanove odrekli dnevnice za pomoć stanovništvu poplavljenih područja, te da se prikupljanje pomoći nastavlja.