BiH
0

Deset godina Memorijalnog centra u Potočarima: Da se genocid ne zaboravi i ne ponovi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, danas je obilježena deseta godišnjica Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Majke Srebrenice, predstavnici porodica preživjelih žrtava, predstavnici opština Srebrenica i Bratunac, kao i Memorijalnog centra položili su cvijeće, te učenjem fatihe i minutom šutnje prisjetili se 8.372 žrtve genocida koji se dogodio 11. jula 1995. godine u Srebrenici.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Potočari Sadik Ahmetović zahvalio je svima koji su došli da prisustvuju obilježavanju desete godišnjice centra, te pozvao predstavnike svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, ali i druge, da se genocida u Srebrenici sjećaju svaki dan, a ne samo 11. jula, kada se obilježava godišnjica.

"Pozivam sve da svoje misli barem jednom mimo 11. jula okrenu ka Memorijalnom centru, kako bi sve naše aktivnosti dovršili. Mi nećemo prestati da ih pozivamo da nam pomognu. Siguran sam da zbog namjere, onoga što se desilo ovdje u julu 1995. godine, zbog genocida, žrtava koje ovdje leže, da ćemo naše projekte i sve što smo planirali i završiti", rekao je Ahmetović.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prije deset godina, kada je postavljen kamen temeljac za Memorijalni centar, sve je ukazivalo na to da će on biti mezarje koje će biti samo to, rekao je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković. Ipak, centar je prerastao u jednu planetarnu stvar i za njega se čulo širom svijeta.

"Svake godine pokušavamo podsjetiti one koji se Srebrenice sjećaju samo 11. jula, da je prije deset godina na današnji dan uspostavljen Memorijalni centar i mi želimo taj datum da gajimo u svojim srcima kao početak jednog olakšanja za sve porodice koje su našle mjesto gdje će ukopati svoje najmilije. Danas je po prvi put i predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović smogao snage, došao sa nama ovdje i odao počast žrtvama, što nam govori da će centar po svojoj simbolici imati perspektivu", poručio je Duraković.

Predsjednica Udruženja "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić podsjetila je da je na zahtjev udruženja srebreničkih majki bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton došao i zvanično otvorio centar prije deset godina. Memorijalni centar za žrtve genocida je druga Kaba, kazala je Subašić, dodavši da bi na ovo mjesto trebali doći i svi oni koji su počinili genocid.

"Mi majke, dok postojimo, Memorijalni centar će biti naše hodočašće i nešto što ostavljamo našim unučadima, praunučadima, da se ne zaboravi, ne ponovi i da se zna šta se desilo pod zastavom Ujedinjenih nacija, na početku 21. vijeka. Ja sam ove godine ukopala dvije kosti svoga sina Nermina, a maloprije sam posjetila njegov mezar, zamolila dragog Allaha da mu oprosti grijehe ako ih je imao, a da zločince koji su počinili ovaj genocid stigne, ako ne ljudska, bar Božija pravda", kazala je Subašić.

Ona je izrazila mišljenje da postoje žrtve koje nikada neće biti pronađene, dodavši da će udruženje, zajedno sa nevladinim organizacijama, za 25. godišnjicu genocida nastojati da se postave nišani svih onih koji su ubijeni i nestali 1995. godine.

Današnjem obilježavanju desete godišnjice Memorijalnog centra prisustvovali su otpravnik poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicolass Hill, načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Sadik Ahmetović, predstavnici visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, kao predstavnici porodica žrtava.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Na današnji dan prije deset godina, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton zvanično je otvorio Memorijalni centar u Potočarima. Nešto ranije iste godine u mjesecu martu, izvršen je ukop prvih 600 identifikovanih žrtava genocida koji se dogodio u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha od 25. oktobra 2000. godine, određena je zemljišna lokacija u Potočarima, za mezarje i spomen-obilježje onima koji su stradali u julu 1995. godine u genocidu. Odlukom visokog predstavnika Paddyja Ashdowna 2003. godine, "Fabrika akumulatora" koja se nalazi prekoputa mezarja, a koju je koristio holandski bataljon (DUTCHBAT) od 1994. do 1995. godine, pripala je Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, spomen obilježje i mezarje.

U Potočarima je do sada obavljeno 13 kolektivnih dženaza, a u mezarju ukopano je ukupno 6.066 žrtava genocida. Najmlađa žrtva genocida, beba Have i Hajrudina Muhića, Fatima Muhić, ukopana je zajedno sa 408 identifikovanih žrtava. Hava Muhić djevojčicu je rodila u bazi holandskog UNPROFOR-a, nakon pada Srebrenice, u noći sa 12. na 13. juli 1995. godine.

Žrtve genocida u Srebrenici pronalažene su na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja, od čega u 74 masovne grobnice većinom sekundarnog karaktera, a za oko 1.500 žrtava genocida u Srebrenici se još uvijek traga.