BiH
0

Dervo Sejdić: Nisam optimist o provođenju presude

FENA
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić, jedan od onih na koje se odnosi presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH“ izjavio je danas u Sarajevu da nije optimist kada je u pitanju provođenje ove presude.

"Nisam optimista, jer realno rokovi koje su postavili ne oslikavaju niti dovoljno vjere niti dovoljno vremena da se ovom problemu priđe ozbiljno“, kazao je Sejdić.

Naime, zajednička parlamentarna komisija za provođenje ove presude, koja je konstituirana danas, ima rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH do 30. novembra, a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH do 31. decembra.

"Ne postoji politička volja u BiH na nivou dva čovjeka da se dogovore jedna stvar, a kamoli 13 ljudi", kazao je Sejdić, dodajući da misli na komisiju koja mora konsenzusom donositi odluke.

On je ukazao i na to da se predsjedavajući komisije i njegova dva zamjenika biraju iz reda konstitutivnih naroda.

"Osim toga što se na skupštini ne daje dovoljno prostora onima o kojima se radi, komisija ne uključuje kvalitetno niti ozbiljno učešće predstavnika nacionalnih manjina. U jednom od zaključaka stoji da komisija može, a ne mora pozivati predstavnike Vijeća nacionalnih manjina da prisustvuju radu komsije, ali bez moći odlučivanja. To je po meni samo još jedna ikebana i ništa drugo“, kazao je Sejdić.

Smatra i da je međunarodna zajednica mogla snažnije izvršiti pritisak na bh. političare jer očito je da političke volje ne samo o ovom pitanju nego o mnogim drugim nema.

"Bio bih najsretniji čovjek na svijetu da je ova odluka provedena 23. decembra 2009. godine. Ne vjerujem da će biti provedena ni do kraja decembra 2011.", kazao je Sejdić.

Jakob Finci, na koga se također odnosi presuda Evropskog suda za ljudska prava, kazao je da je ovaj predmet postao sada jedan od ključnih momenata da BiH može da uđe u evroatlantske integracije.

"Ideja nije bila takva, ideja je bila da se stvar pokrene s mrtve tačke, jer 57 parlamentaraca u ovoj zgradi (PSBiH), nema nijedan koji spada u red ostalih. I onda dolazimo u situaciju da upravo oni koji nisu ostali rješavaju položaj ostalih", kazao je Finci.

Po njegovim riječima, normalno je u svakoj zemlji da većina odlučuje o manjini.

"Međutim, u demokratiji se treba čuti i taj glas manjine, a u našem slučaju u ovoj komisiji glas manjine se neće čuti i vidjet ćemo kako će komisija završiti posao", kazao je Finci.

Po njegovim riječima, ovo je rijetka stvar u kojoj nijedna politička opcija i niko u ovoj zemlji još nije rekao 'ne, ne treba dati jednaka prava svim građanima ove zemlje'.

"Svi kažu treba, ali jednostavno još ne znaju kako", kazao je Finci.

Rješenje je, smatra on, da se promijeni Ustav u smislu da se otvore vrata i mogućnost svim građanima da konkurišu za mjesto u Predsjedništvu BiH i mjesto u Domu naroda, a hoće li biti izabran ili neće to je stvar demokratske procedure.

Sejdić i Finci sudjelovali su na konferenciji pod nazivom "Parlamentarna skupština BiH i provođenje presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH“ koju su danas u Sarajevu organizirale ustavnopravne komisije Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u saradnji s Fondacijom Konrad Adenauer.