"Potrebna daljna intervencija"
13

Dervo Sejdić nezadovoljan što je u Ustavu zadržan termin Ostali

FENA
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon vijesti da je Skupština Kantona Sarajevo usvojila amandmane na kantonalni ustav, koji će prvi put omogućiti implementaciju presude "Sejdić i Finci", Dervo Sejdić, jedan od apelanata na čiji je zahtjev u Evropskom sudu u Strazburu donesena ova presuda, u prvom momentu je bio veoma zadovoljan, ali ne i kad je, kaže, dobio "iole tačniju informaciju".

U izjavi agenciji Fena, Sejdić ističe da je nezadovoljan što je u Ustavu zadržan termin "Ostali" za osobe koje se ne izjašnjavaju kao pripadnici nijednog od triju konstitutivnih bosanskohercegovačkih naroda, pa je stoga po njegovom mišljenju potrebna daljnja intervencija u Ustavu.

"Prijedlog Vijeća nacionalnih manjina je da umjesto 'Ostalih', stoji termin nacionalne manjine ili građani Bosne i Hercegovine koji se ne deklarišu kao pripadnici konstitutivnih naroda", kaže Dervo Sejdić.

"Iako to može biti samo igra riječi, termin Ostali je neprihvatljiv jer uvijek može asocirati i na značenja drugorazredni, obespravljeni", pojašnjava on.

Kako su danas objavili mediji, poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili amandmane na Ustav Kantona, kojima je omogućeno da ovaj kanton postane prvi u BiH koji je u ustavnim odredbama omogućio implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".

Od sada će zastupnici koji se izjašnjavaju kao ostali moći formirati i klub ostalih pod uslovom da postoji najmanje jedan zastupnik koji se izjašnjava kao ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine.

Također, u rukovodstvu Skupštine, osim predsjedavajuće i dva zamjenika iz konstitutivnih naroda, moći će biti i treći zamjenik, predstavnik ostalih, objavljeno je između ostalog u toj vijesti.