BiH
355

Dennis Gratz zatražio tematsku sjednicu Parlamenta o iseljavanju stanovništva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz uputio je inicijativu prema Parlamentu FBiH i Vladi FBiH za održavanje tematske sjednice o iseljavanju stanovništva.

"Riječ je o trenutno najvećem društvenom problemu u FBiH, ali i u cijeloj državi. Gdje god dođete, pričate s ljudima, to je glavna tema. Mi kao predstavnici građana, koji smo izabrani da se bavimo njihovim problemima, obavezni smo da posebnu pažnju posvetimo ovom pitanju. Zato tražim tematsku sjednicu, uz puno prisustvo organizacija koje se bave emigracijama, prisustvo Vlade, koja će usvojiti informacije i obavezati se na jasne rokove – da vidimo kojim mjerama možemo spriječiti ovaj najopasniji proces za BiH", kaže Gratz.

Frapantan je podatak nevladinih organizacija, kaže Gratz, da je u zadnje tri godine državu napustilo 87.000 ljudi.

"Strašno je čuti da je 24% visokoobrazovanih među emigrantima. Razgovarao sam sam predstavnicima njemačke Vlade. Oni se bave ovim pitanjem očigledno ozbiljnije nego naše vlasti. Mnogi mladi doktori, koje proizvodi javni obrazovni sistem u BiH, odlaze u Njemačku. Znači država BiH troši pare da ih školuje i onda ih kao gotov proizvod dobije Njemačka?! Pa potpuno je iracionalno da mi na taj način finansijski i ljudskim resursima podržavamo najjaču ekonomiju Evrope. To se mora mijenjati, ili da sačuvamo te doktore, što je najbolje, ili ako već idu da oni sami ili Njemačka refundiraju sredstva koja smo potrošili na njihovo školovanaj", kaže Gratz.

Gratz kaže da ovi demografski procesi pokazuju da nacionalne politike nemaju odgovor na izazov ovog vremena i da su posve zbunjene pred ovim migracijskim procesima. Po njegovom mišljenju, potpuno je nedopustiv odnos po kojem bi iseljavanje ljudi se tumačilo, cinično, kao ''smanjenje broja nezaposlenih'', jer "odlaze nam mladi, školovani, generacija koja treba da bude kičma ove zemlje u idućim decenijama''.

"Srbi iseljavaju iz Zvornika, Bratunca, Banjaluke, itd, Hrvati iz Livna, s Kupresa, iz Mostara, itd., Bošnjaci iz Sanskog Mosta, Zenice, Sarajeva, itd. svi iseljavaju odasvud. Nacionalni lideri im decenijama nude samo 'ravnopravnost naroda', ali očigledno je da ih to ne može zadržati. Šta znači ljudima da imaju 'svoj' entitet, kad nemaju svoj posao, svoju kuću", dodaje Gratz.

Gratz smatra da nikakve ustavne promjene, nikakve promjene Izbornih zakona, nikakve nove izborne jedinice neće riješiti problem, ni očuvati državu BiH, kao što neki pokušavaju predstaviti.

"Jedino što može ojačati državu BiH, pa rekao bih čak i spasiti pred najozbiljnijim izazovima od prošlog rata jeste - antiemigrantska politika. Najgore što možemo uraditi jeste zatvarati oči pred ovim problemom, koji je – jasno je – najveći izazov Evrope u godinama koje slijede. Apsolutna zadaća vlasti je da se uhvate u koštac s ovim. Za početak da zakažemo tematsku sjednicu i priznamo ono što je očigledno - da imamo problem, i da započnemo prve korake na rješavanju", zaključuje Gratz.