BiH
364

Dennis Gratz ulazi u Federalni parlament, uspjeh Naše stranke u KS

Piše: E. G.
Dennis Gratz (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Naša stranka će prvi put nakon ovih izbora imati zastupnika u Federalnom parlamentu, odnosno u Zastupničkom domu. Predsjednik ove stranke Dennis Gratz dobio je dovoljno glasova za mandat u naredne četiri godine. Ova stranka je također postigla dobar rezultat i u Kantonu Sarajevo.

U Skupštini Kantona Sarajevo imat će tri ili četiri zastupnika, a očekuju da će imati i delegata u Domu naroda FBiH iz KS, kao i u prošlom mandatu.

U razgovoru za Klix.ba, Gratz je rekao da su u toj stranci zadovoiljni izbornim rezultatom.

"Mi još uvijek nismo sigurni koliko zastupnika ćemo imati u Skupštini Kantona Sarajevo, tri ili četiri. Za sada su tri sigurna. Još uvijek se broje glasovi. Moguće je da imamo jednog zastupnika u Tuzli, ali na to ne računamo, jer veća je vjerovatnoća da nećemo imati taj mandat. Što se tiče državnog parlamenta, tu nećemo imati nikoga. Imali smo dobru listu i dobili značajan broj glasova, ali nismo uspjeli dostići tri procenta", kaže Gratz.

Kada su u pitanju općenito rezultati izbora, Gratz kaže da postoji doza ogorčenosti zbog male izlaznosti birača, ali i zbog činjenice da su građanke i građani glasali za etnonacionalne stranke.

"Te stranke su vladele i vladaju ovom zemljom, a nama nije dobro. Generalno, to je zabrinjavajuće, ali činjenica da je DF napravio dobar rezultat, da i u SBB-u ima dobrih ljudi koji su napravili dobar rezultat, da je Naša stranka uduplala rezultat u KS..., nam nekako ulijeva nadu da ideal građanske BiH nije zaboravljen. Što se tiče nas, pokazalo se da odgovorno bavljenje politikom u proteklih šest godina ipak polučuje rezultat. Cijela naša kampanja je koštala koliko košta jedan dan velikih stranaka", kaže Gratz.

Predsjednik Naše stranke je možda i jedini koji je svakodnevno tokom kampanje dijelio promotivne stranačke letke na ulici i direktno razgovarao sa građanima tokom kampanje.

"Činjenica je da se niko od naših članica i članova ne stidi toga što je dio Naše stranke i nema za to razloga. Ja sam samo jedan u timu Naše stranke i podrazumijeva se da ću biti na štandu sa svakim volonterom i članom stranke, bez obzira na kojoj on funkciji bio. To nije samo u kamanji tako, ja jedva čekam da se konstituišu Skupština KS i Parlament FBiH da pokažemo da su glasovi građana koje su nama dali otišli pravim ljudima", kaže predsjednik Naše stranke.

U ovoj stranci očekuju da će vlast biti brzo konstituisana i da će odgovorno raditi svoj posao. Kada su u pitanju eventualne koalicije, Gratz kaže da je sve još neizvjesno.

"Posljednje četiri godine smo bili svjedoci najvećih vratolomija i raspodjela fotelja. Sve to u ovom trenutku je na nivou špekulacije i mi u Našoj stranci ne želimo da se time bavimo. Svi oni koji su napravili rezultat imaju odgovornost prema građanima da što prije formiraju vlast i da se prihvate rješavanja ozbiljnih problema. Mi ćemo ih na to podsjećati", kazao je Gratz.