BiH
69

Dennis Gratz pokrenuo inicijativu: Zakonom o sportu spasiti sportske kolektive sa dugom historijom i tradicijom

Klix.ba
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni zastupnik Dennis Gratz danas je najavio pokretanje inicijative za donošenje Zakona o sportu Federacije BiH, prateći odredbe Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, u okviru kojeg bi se preciznije uredila mogućnost registracije sportskih kolektiva kao privrednih društava i omogućila transformacija udruženja građana u privredna društva.

Gratz kroz ovo vidi mogućnost da se spase klubovi sa dugom tradicijom koji zbog svog statusa ne mogu privući investitore.

"Novim uređenjem želimo dati šansu za opstanak sportskih kolektiva sa dugom historijom i tradicijom, na način da isti svoje ime, historiju, tradiciju i takmičarski položaj mogu iz udruženja građana prenijeti na privredna društva. Na ovaj način bismo probudili interes potencijalnih investitora, učinili perspektivnom naplatu neisplaćenih obaveza prema državi, istovremeno čuvajući našu zajedničku sportsku tradiciju", kazao je Gratz.

"Ukoliko ova inicijativa naiđe na otpore na federalnom nivou, mi ćemo pokrenuti izmjene Zakona o sportu Kantona Sarajevo, a prateći federalne propise koji se tiču statusa privrednih društava, te barem u tim okvirima omogućiti sportskim kolektivima koji su pred gašenjem da na ovaj način sačuvaju svoje ime i tradiciju. Državi nije u interesu da joj ostanu nenaplaćena potraživanja od udruženja građana, već mora tražiti način kako da sačuva ove sportske kolektive, jer joj je to u interesu, ali i široj društvenoj zajednici", zaključio je Gratz.