BiH
0

Dennis Gratz novi predsjednik Naše stranke

FENA
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Dr. phil. Dennis Gratz novi je predsjednik Naše stranke, odlučeno je u subotu na Vanrednom kongresu ove stranke održanom u Sarajevu.

Gratz je završio Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, magistrirao Evropski regionalni magisterij iz demokratije i ljudskih prava te doktorirao na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Hamburgu.

Ovim izborom, kao i danas održanim Kongresom, Naša stranka želi pokazati da je osnažena i spremna ponuditi alternativu trenutnoj situaciji u BiH, istaknulo je rukovodstvo stranke na konferenciji za novinare nakon zasjedanja.

"Pozivamo i sve ostale stranke da nam se pridruže, da zajedno formiramo 'treći blok', blok koji će izvući ovu zemlju iz krize", kazao je Gratz.

S tim u vezi, Kongresu je u subotu predstavljen i dokument "Društveni dogovor o BiH - Treći put" koji identificira uzroke ove, za BiH, nepovoljne političke, socijalne, ekonomske i druge situacije i nudi rješenje.

"Dokument sublimira sve ono što Naša stranka potencira od početka, a to je etnička, socijalna i građanska pravda. Stava smo da je BiH nužan novi politički prostor", kazao je Dino Mustafić, jedan od osnivača stranke.

Dokument također poziva na nultu toletanciju kada je u pitanju korupcija, kritičku valorizaciju tradicionalnih vrijednosti bh. društva, promoviranje kulture dijaloga, kooperaciju, principijelan kompromis kao i poštivanje standarda iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Naša stranka je profilirana kao građanska stranka i nedvosmisleno je opredijeljena za građansku državu, ali uvažava i aktualni realitet u BiH. Zato smatramo da je u ovoj prijelaznoj fazi nužna ideološka i politička kohabitacija, navedeno je u dokumentu.

Naša stranka, najavljeno je, inicirat će proces ujedinjavanja stranaka iste ili slične ideološke orijentacije i programa, odnosno, stvaranje političkog saveza sa strankama, organizacijama i društvenim grupama koje prihvataju ideju trećeg puta za BiH.