BiH
63

Dennis Gratz: EU i Milorad Dodik stvaraju privid pregovora o pravosuđu

Klix.ba
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke i zastupnik u Parlamentu Federacije, danas je reagirao na blokade u procesu pregovora o usvajanju Strategije za reformu sektora pravde (SRSP) za period 2014.-2018. godine.

“Dodik i SNSD blokiraju usvajanje Strategije na način da još jednom pokazuju svoj pristup evropskim integracijama, te igri pregovaranja u kojoj oni ne mijenjaju početni stav. Pazite, oni se protive formiranju Apelacionog suda BiH, što je praktično formalna izmjena u odnosu na sadašnje Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine. EU ne može odstupiti od ovog stava, po logici stvari, jer je to preporuka Venecijanske komisije, a Dodik je toga svjestan. Što je najgore, to je posljednje preostalo od ranije priče o uvođenju Vrhovnog suda BiH, te je minimum linije koju je EU održala na temi osiguranja vladavine prava. Dakle, ukoliko se na kraju ovo usvoji kao zahtjev, javnost će ostati uskraćena za informaciju na čemu je EU popustila u procesu, što je sadržajno vjerovatno veće od ove predstave,“ kazao je Gratz.

"Ukoliko ne popuste, posljedice su naravno dalekosežnije i već ih osjetimo. Ukidanje IPA fondova za pravosuđe direktno znači sječu kadrova u tužilaštvima i sudovima koji se finansiraju na taj način, slabljenje pravosudnih institucija BiH, a zatim i entitetskih. Prvo ćemo to vidjeti na procesuiranju ratnih zločina, a onda i dalje. Ulaganja u infrastrukturu će stati, a sve skupa će otvoriti prostor za nove političke pritiske prema pravosuđu. U ovom prividu pregovora, gdje ništa nije dogovoreno, dok se na svemu nije popustilo, EU mora biti svjesna da je za legitimnog pregovarača uzela čovjeka i politiku kojem ona nije na listi prioriteta“, zaključio je Gratz.