BiH
0

Denis Lasić mandatar Vlade HNK

FENA
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) dala je danas Denisu Lasiću iz HDZ-a BiH mandat za sastavljanje kantonalne Vlade, te izabrala predsjednika Skupštine HNK-a i jednog njegovog zamjenika.

Za predsjednika kantonalne Skupštine izabran je Ramiz Jelovac iz SDA, koji je tu dužnost obnašao i u prošlom sazivu, a njegov zamjenik iz reda hrvatskog naroda bit će Luka Faletar iz HDZ-a 1990.

Kada je u pitanju zamjenik iz reda srpskog naroda odluka je odložena za neku drugu priliku s obzirom da nije postignut dogovor u Klubu zastupnika srpskog naroda, kojeg čine dvije zastupnice - Vesna Saradžić (SDP BiH) i Zora Dujmović (HDZ BiH).

Skupština HNK-a danas je usvojila i odluku o prestanku mandata zastupnika u Skupštini HNK-a Živka Budmira iz HSP-a BiH, koji je još u martu ove godine izabran za predsjednika Federacije BiH. Na njegovo mjesto doći će dosadašnji kantonalni ministar za pitanje boraca Albert Šunjić.

Nakon završetka sjednice Skupštine HNK-a Denis Lasić izjavio je kako se sutra nastavljaju međustranački pregovori o formiranju kantonalne Vlade, dodavši kako je optimist.

"S današnje sjednice poslana je pozitivna poruka da konačno krećemo u sastavljanje nove vlade i bez obzira što je prošlo više od 11 mjeseci nakon izbora, uvjeren sam da ćemo vrlo brzo dobiti vladu te da ćemo stići obaviti sve one poslove koji nas čekaju", kazao je Lasić u izjavi za novinare.

Za razliku od Lasića, Ramzi Jelovac kazao je kako je njegovo osobno mišljenje da će Vlada HNK-a biti izabrana tek po završetku izbora Vijeća ministara BiH.

Komentirajući međustranačke pregovore, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH i zastupnik u Skupštini HNK-a Aner Žuljević naglasio je kako njegova stranka nije postavljala nikakve uslove osim da članovi vlade moraju biti stručni.

"Moramo shvatiti da problemi koji nas očekuju predstavljaju veliki izazov i stoga nova vlada mora biti timska vlada. Bez obzira iz koje stranke ili naroda ministar bude dolazio on mora obavljati stručno i profesionalno svoj posao u interesu svih građana ovog kantona. Ako će vlada biti timska, apsolutno nije važno koje će ministarstvo pripasti SDP-u", dodao je Žuljević.