BiH
68

Denis Bećirović poziva na uzdržavanje od zapaljive retorike

FENA
Povodom protestnih okupljanja u više gradova Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, u izjavi za BHT1, koju u saopćenju prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH, pozvao je zvaničnike da se uzdrže od zapaljive i neprimjerene retorike i posvete rješavaju problema zbog kojih građani izražavaju nezadovoljstvo.

"Uvjeren da je u zajedničkom interesu da produktivne i konkretne poteze počnemo vući što prije, kako to nezadovoljstvo ne bi rezultiralo nerazumijevanjem i neželjenom eskalacijom problema, ističem potrebu da se hitno održi sastanak članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, članova Predsjedništva BiH te predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH", kazao je.

"Na kraju, u nastojanju da ne dam povoda za različita tumačenja, ističem da je ovaj apel za zajedničko aktivnije djelovanje institucija Bosne i Hercegovine moj lični stav iniciran potrebom da kao odgovoran izborni zvaničnik, koji je uz to i aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pokušam doprinijeti prevazilaženju aktuelnih problema", rekao je Bećirović.

Naglasio je kako svi u Bosni i Hercegovini moraju djelovati i ponašati se u skladu s Ustavom i zakonima države, poštivati pravo građana na mirno, demokratsko okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja.

Istovremeno, dodao je, niko ne bi smio blokirati, opstruirati i dovoditi u pitanje nesmetano funkcioniranje zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa Bosne i Hercegovine.

"Ovim putem pozivam Predsjedništvo BiH da se napokon, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, uključi u rješavanje otvorenih pitanja na državnom nivou. Organ koji, između ostalog, imenuje mandatara Vijeća ministara BiH i na taj način aktivno kreira politiku zemlje, za takvo djelovanje ima potpuno otvoren prostor. Pozivam također i Vijeće ministara BiH da učini dodatne napore koji će rezultirati rješavanjem otvorenih pitanja. Svakako, ni poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH ne mogu i ne smiju bježati od svog dijela odgovornosti. Ali, bitno je podsjetiti da Parlamentarnu skupštinu BiH čine dva potpuno ravnopravna doma i da svaki zakon, da bi stupio na snagu, mora biti usvojen i u Predstavničkom i u Domu naroda. Upravo zbog toga, vrlo je važno da se i Dom naroda, zajedno s Predstavničkim domom, aktivnije uključi u rješavanje aktuelnih problema u našoj zemlji", izjavio je Bećirović.

Također je rekao da zvaničnici na državnom i entitetskom nivou, situacije i demokratska okupljanja građana ne treba da koriste za ličnu promociju, proizvodnju i širenje bilo kakvih fobija.

Prije ili kasnije, opravdano nezadovoljstvo bosanskohercegovačkih građana bit će moguće riješiti samo aktivnijim i efikasnijim radom svih poluga državnih vlasti Bosne i Hercegovine i aktivnim dijalogom koji nema alternativu, napomenuo je.