BiH
0

Demostranti predali zahtjev za sastanak s gradonačelnikom Banje Luke

FENA
Predstavnici građanske inicijative, koja već sedmi dan organizuje proteste u Banjoj Luci zbog izgradnje objekta na zelenoj površini u centru grada, danas su predali u gradsku Skupštinu zahtjev za sastanak s gradonačelnikom Dragoljubom Davidovićem i predsjednikom gradskog parlamenta Slobodanom Gavranovićem.

Na zahtjevu su potpisi i pečati 11 nevladinih organizacija koje su okupljene u zajedničku akciju u nastojanju da se spriječi izgradnja poslovno-stambenog kompleksa od 20 spratova na placu između „Medicinske elektronike“ i bivše zgrade Vlade Republike Srpske, u strogom centru grada.

Oko dvije stotine građana okupilo se i danas u podne, iako je radni dan, na već tradicionalnom zbornom mjestu kod osušenog hrasta gdje su prvo spriječili izlazak kamiona s gradilišta, a potom se uputili u protestnu šetnju ulicama Banje Luke do Gradske skupštine.

S identičnim sadržajem na istim transparentima koje su nosili tokom demonstracija cijele prošle sedmice, kolona je krenula u protestnu šetnju centralnim ulicama uz gromoglasnu buku pištaljki i truba i skandiranje „Park je naš“ i „Lopovi, lopovi“.

Sve vrijeme demonstranti su bili okruženi većim brojem pripadnika policije, a na čelu i začelju protestne kolone kretanje su pratila dva policijska automobila.

Nakon jednosatnog zadržavanja ispred zgrade Gradske skupštine, tokom kojeg se neprestano skandiralo „Lopovi, lopovi“, kolona je prošetala Gospodskom ulicom, potom glavnom banjalučkom saobraćajnicom, da bi se, napravivši krug, ponovo vratila ispred Gradske skupštine.

Nije registrovan nijedan incident, a novo okupljanje zakazano je za večeras u 18 sati.