BiH
20

Demonstranti u Mostaru dobili pismo podrške intelektualaca iz Londona

FENA
Demonstracije u Mostaru (Foto: Klix.ba)
Demonstracije u Mostaru (Foto: Klix.ba)
Demonstracije građana Mostara nastavljene su i u nedjelju, kada se sedamdesetak osoba okupilo na Španskom trgu tražeći bolje socijalno stanje i ukidanje beneficija i paušala političarima.

Demonstranti su, uz zviždaljke nosili i transparente s različitim porukama koje se uglavnom odnose na poboljšanje statusa mladih i nezaposlenih.

Po riječima glasnogovornika Plenuma građana i građanki Mostara Feđe Fajića, članovi Plenuma skupit će se sutra u 9 sati ispred zgrade županijske Skupštine gdje će čekati odgovor na svoja druga dva zahtjeva koja nisu usvojena na prošlom Kolegiju Skupštine.

Fejić je u izjavi za medije naglasio kako očekuje da će sutra njihova druga dva zahtjeva biti usvojena te da će se demonstracije u Mostaru nastaviti sve dok zahtjevi Plenuma ne budu ispunjeni.

No, kada svi izneseni zahtjevi budu ispunjeni Plenum će uputiti i nove zahtjeve prema Skupštini i gradu Mostaru.

Što se tiče uvezivanja svih Plenuma iz gradova u BiH, on je kazao kako je sinoć prisustvovao interplenum sastanku na kojem su bili članovi plenuma iz Zenice, Sarajeva, Tuzle, Bihaća i Banja Luke.

"I Banja Luka počinje s organizacijom vjerovatno nečega sličnog kao što se događa u FBiH", ističe Fajić.

Inače, članovi Plenuma iz Mostara dobili su pismo podrške intelektualaca iz Londona na što Fajić kaže:

"Ljudi iz Europe koji se bore sa sličnim problemima kao i mi impresionirani su s onim što smo mi do sada uspjeli da uradimo, odnosno impresionirani su s našim plenumima te, kako oni kažu, crpe inspiraciju iz našeg pokreta".

Po njegovom mišljenju, nešto slično ovome što se događa u FBiH uskoro bi se moglo dogoditi i u drugim gradovima Europe.

Na pitanje kako komentira mali broj intelektualaca na demonstracijama, Fajić ističe kako se to događa prvenstveno radi represije i zastrašivanja intelektualaca od strane vlasti jer je ipak većina njih svoje poslove dobila preko stranaka.

Pored ukidanja beneficija i paušala političarima, građani traže i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom na nivou HNK, zatim službeni izvještaj kantonalnog MUP-a o demonstracijama u Mostaru i aktivnostima koje poduzimaju u procjeni sigurnosnog stanja u HNK kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore te koji su kažnjene novčano ili je protiv njih pokrenut kazneni postupak.

Sjednica Kolegija Skupštine HNK trebala bi se održati u ponedjeljak kada će se raspravljati o dnevnom redu skupštinske sjednice zakazane za petak, 28. februara. akođer, očekuje se i stav Kluba Bošnjaka o ostavci Ramiza Jelovca na mjesto predsjednika Skupštine.