BiH
7

Demonstranti i Erdogan postigli dogovor, sud će odlučiti o parku Gezi

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turski demonstranti saopštili su danas da im je premijer Recep Tayyip Erdogan na sastanku obećao da neće realizovati plan o rekonstrukciji parka u centru Istambula dok se sud ne izjasni o ovom projektu, što su protumačili kao pozitivan signal poslije dvonedjeljnih protesta.

Erdogan se noćas sastao sa delegacijom demonstranata koju su činili glumci, umjetnici i dva člana centralne grupe Solidarnost sa Taksima.

Erdogan je nekoliko sati ranije upozorio da mu je strpljenje pri kraju i zatražio da demonstranti napuste park Gezi.

Solidarnost sa Taksima je saopštila da je turski premijer obećao da će poštovati ishod sudskog procesa koji se vodi o ovom pitanju. Postignut je dogovor da se održi referendum ako sudska presuda bude u korist države, prenio je Reuters.

"Premijer je rekao da će, ako glasanjem bude odlučeno da taj prostor ostane park, oni to poštovati. Njegov komentar da projekat neće biti realizovan dok sud ne donese odluku je pozitivan rezultat noćašnjeg sastanka", izjavio je novinarima Tajfun Kahram, predstavnik demonstranata.

Policijska intervencija protiv demonstranata na Trgu Taksim prije skoro dvije sedmice izazvala je veliki revolt i talas demonstracija protiv Erdogana i njegove stranke AK, koja ima centrističke i konzervativne vjerske elemente.

U protestima su učestvovali sekularisti, nacionalisti, razni profesionalci, članovi sindikata i studenti.

Policija je danima ispaljivala suzavac u mnogim gradovima, uključujući Ankaru, a mlađe osobe gađale su policajce kamenjem i zapaljivim bombama u najvećim nemirima u Turskoj u posljednje tri godine. Poginule su tri osobe, a oko 5.000 je povrijeđeno.