BiH
16

Demonstranti: Ako treba bit ćemo u Banjoj Luci dok poslanici iz RS zasjedaju u Sarajevu

FENA
Ako treba ostat ćemo u Banjoj Luci dok traju sjednice parlamenta BiH, samo da poslanici počnu da rade svoj posao - rekli su danas neki od inicijatora sarajevskih okupljanja koji traže usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana BiH (JMBG).

Istakli su, ako oni mogu doći u Banju Luku, onda definitivno parlamentarci iz RS-a i svi drugi u institucijama BiH nemaju nikakav problem da dođu u Sarajevo.

Iz Banje Luke su danas ukazali da bi bh.institucije trebalo da što prije počnu da rade.

"I ovim što smo došli u Banju Luku želimo da poručimo da, ako je potrebno da mi budemo u Banjoj Luci, dok se dešavaju sjednice bh. parlamanta, spremni smo i na to", kazao je u izjavi novinarima aktivista Darko Brkan.

Jedini njihov zahtjev i dalje je da institucije BiH rade svoj posao i usvoje zahtjeve učesnika protesta iz Sarajeva, a to je implemetacija odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o JMBG-u, te formiranje fonda solidarsnosti i smanjenje plaća poslanika u korist djece u BiH.

Brkan je naglasio da njihov današnji dolazak u Banju Luku nema nikakve političke konotacije te da je to njihova lična inicijativa, kao što je bila i 5. i 6. juna tokom okupljanja ispred zgrade parlamenta BiH u Sarajevu.

"Ovo je moralno dostojanstveni čin i želimo da kažemo da se borimo za našu djecu", kazao je.

Jedan od razloga koji je motivirao desetak aktivista protesta u Sarajevu da dođu danas u Banju Luku jest i to što su vidjeli da su vaninstitucionalno političari iz BiH i strani ambasadori "pokazali slogu" jučerašnjim okupljanem na zabavi na Ugru.

"Nadamo se i da će institucionalno moći nastaviti svoje djelovanje", rekao je i Zoran Ivančić.

Ponovio je da današnjim dolaskom u Banju Luku nemaju nikakve loše ili skrivene namjere.

Sličnu poruku poslala je danas u Banjoj Luci i Tijana Cvjetičanin, navodeći da iza inicijatora protesta u Sarajevu ne stoji niti jedna stranka, politička ili nacionalna agenda, osim jedinog razloga koji je javan – da djeca dobiju matični broj.

"Neprilično je da se sada na sve to reaguje traženjem neke represije prema ljudima i zabranom okupljanja ispred parlamenta, umjesto da se reaguje tako da probaju da rade svoj posao na način da ljudi više nemaju razlog da se okupljaju. Posebno, jer smo i zvanično saznali da je BiH najsiromašnija zemlja u Evropi, a imamo parlamentarce koji primaju procentualno najveće plaće u regionu", rekla je Tijana Cvjetičanin.

Stoga, ponovila je, zabrana okupljanja je zadnje što bi bh. parlamentarcima trebalo da bude na umu, umjesto kako da opravdaju svoja primanja i da se postaraju da do sličnih situacija više ne dolazi.

Nada se i da će sve ovo prestati koristiti za političke manipulacije i ponovila da, ako su oni neko ko poslanicima uliva nesigurnost, onda su spremni da u Banjoj Luci provedu sve vrijeme koje treba parlamentarcima za sjednice u Sarajevu.

Inicijatori okupljanja su naglasili da su u ovo krenuli zbog djece, Belmine, Berine, kao i svih potencijalnih novih Belmina i Berina, te iz vlastitog osjećaja odgovornosti i stida pred svojom djecom, osjećaja koji oni očito nemaju.

"Iza nas ne stoji ni jedna politička partija, grupa, ideologija ili bilo šta slično, nego samo naš vlastiti obraz i moral.

Podsjećamo, naši zahtjevi su: rješavanje JMBG pitanja, bez politizacije, kroz implementaciju odluke Ustavnog suda BiH broj U3/11; formiranje državnog fonda solidarnosti za finansiranje liječenja građana/ki koji ne mogu imati medicinski tretman u BiH, te odricanje parlamentaraca/ki i ministara/ica 30 posto svojih primanja u korist Fonda. Također, želimo da podsjetimo da je rok parlamentarcima za rješenje ovih pitanja 30.06", podsjetili su demonstranti.

Još nije poznato da li će postalnici iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH ići na sjednice do 30.juna, a po posljednjim izjavama traže još tehničke garancije.