Valentin Inzko
0

"Demokratsko društvo ne funkcioniše na automatskom pilotu"

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Političarima u Bosni i Hercegovini se ne smije dozvoliti da izbore učine manje demokratskim, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko. On je takođe naglasio da se "svakom pokušaju da se vrši uticaj ili kontrola nad Centralnom izbornom komisijom mora snažno suprotstaviti."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da su umjesto mijenjanja politike koja je dovela do sadašnje ekonomske krize neke od političkih stranaka predložile promjene kojima bi se uklonile liberalne odredbe iz izbornog zakona i ponovno potvrdila kontrolu političkih stranaka.

"Ovo bi proširilo jaz između građana i njihovih predstavnika", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. "Činjenica da su ovi prijedlozi odbijeni je pozitivna – ali građani moraju i dalje ostati oprezni i odbaciti svaki budući pokušaj političkih stranaka da izmjene ovaj sistem kako bi ga prilagodile sebi."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izjavio da se mnogi ljudi unutar političkih struktura u BiH još uvijek nisu psihološki prilagodili konceptu života i djelovanja u demokratskom sistemu. "Još uvijek nisu spoznali da nemaju prirodno pravo da budu na vlasti, a naročito nemaju prirodno pravo da tu vlast čuvaju za sebe. Vlast im je data samo na probni period, od strane izbornog tijela."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da efikasna i u potpunosti nezavisna Centralna izborna komisija "predstavlja garanciju da ono što je dato može biti i oduzeto," i da je iz tog razloga "od ključnog značaja da Centralna izborna komisija ostane u potpunosti i transparentno nezavisna od političkog uticaja ili kontrole."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da stranke mogu ostati na vlasti "ne mijenjanjem izbornog sistema već donošenjem zakona i provođenjem strategija koje će okončati ekonomsku krizu i vratiti Bosnu i Hercegovinu na put ka Evropi."

"Demokratska društva ne funkcioniraju na automatskom pilotu", rekao je Inzko. "Ona se moraju zaštititi i odbraniti kroz odlučnu i aktivnu podršku građana."

Inzko je rekao da se tranzicija u demokratsko društvo "ne zaustavlja na pisanju ustava i donošenju zakona. Ona zahtijeva promjenu u načinu na koji građani shvaćaju pravo na sticanje i vršenje vlasti. Ova promjena načina razmišljanja još uvijek nije potpuna u Bosni i Hercegovini. I zbog toga što nije potpuna, demokratija u ovoj zemlji je i dalje izložena opasnosti."

Inzko je završio govor zaključivši da, kao i u drugim demokratskim društvima, i u Bosni i Hercegovini "izborni sistem ne predstavlja problem. Problem je u ljudima koji budu izabrani – i svake četiri godine građani imaju šansu da to poprave."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je ovaj govor održao na konferenciji koju Centralna izborna komisija BiH organizira povodom obilježavanja Međunarodnog dana izbora.