BiH
0

Demokratski blok: Lagumdžija i Dodik ne mogu odlučivati u ime naroda

Piše: J. H.
Demokratski blok, koji čine SDU BiH, LDS, Stranka penzionera/umirovljenika i Stranka dijaspore BiH, poručio je kako Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija nemaju pravo odlučivati u ime naroda o najvažnijim pitanjima

Kako su kazali predstavnici stranaka, Demokratski blok je jedina koalicija koja funkcioniše u protekle četiri godine. Na današnjoj konferenciji za medije, pozvali su i ostale stranke političkog centra da se priključe ovoj koaliciji.

Predsjednik Liberalno demokratske stranke BiH Amir Husarić osvrnuo se na posjete Hillary Clinton i Catherine Ashton našoj zemlji, kazavši kako je dolazak državne sekretarke SAD-a i visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost "šamar svim političarima u BiH".

"U momentu kada je u SAD-u najveća oluja u posljednjih 100 godina, Clinton je odlučila da ne odgađa posjetu BiH. Ona je procijenila da se trenutno veća šteta dešava u BiH nego u Americi i da je prioritetnije da dođe u posjetu BiH", kazao je Husarić.

Mehmed Nurkanović, predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika, kazao je kako aktuelna vlast populaciju koju predstavlja stavlja u sve teži položaj.

"Situacija je izuzetno teška. Ovo je neizdržljivo. Poboljšanja stanja nema na vidiku. Čuvajući svoje fotelje, oni ne misle o građanima", kazao je Nurkanović i najavio mogućnost pokretanja inicijative za vanredne izbore na nivou BiH.

Rizah Burnazović, potpredsjednik GO Stranke dijaspore BiH, apelovao je na ujedinjavanje svih građanski orijentisanih stranaka kako bi se iznudili opći izbori.

"Borimo se za što lakše evidentiranje mogućih birača jer je komplikovanim procedurama velikom broju njih onemogućeno glasanje", kazao je Burnazović.

Predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac izjavio je kako je došlo vrijeme da građanski orijentisane stranke moraju više raditi na boljem organizovanju.

"Na čelu tog bloka mogu biti Željko Komšić, Bogić Bogićević ili ostalih hiljadu ljudi. Mi ne želimo samo stranke, već intelektualce u bloku koji neće biti stranački opterećeni", kazao je Pećanac te dodao kako se ne smije dopustiti kontrola nad medijima, pravosuđem i policijom, što pojedinci pokušavaju.

"Kada je slučaj zgrade Vlade u RS-u otišao u Specijalno tužilaštvo Banje Luke, više se o referendumu ne priča. Kada je reket SDP-a ostao u ladici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, o reketu se više ne priča. Niko ne smije biti iznad zakona i Ustava ove zemlje, bez obzira na to o kome se radi", tvrdi predsjednik SDU-a.

Pećanac kaže kako "nema smisla šta se radi sa Federalnom televizijom u ovom trenutku".

"Ako je iko bio kritičan prema FTV-u, to smo bili mi. Ali, obradovali smo se kad je to vrijeme prošlo. Opet neko hoće da se vrati vrijeme kad je to bila televizija jedne stranke. To ne treba dozvoliti", kaže Pećanac.

Iz Demokratskog bloka su još jednom poručili kako su vanredni izbori jedino rješenje u ovom trenutku. Pećanac je dodao i to kako će SDA podržati Stjepana Kljuića, njihovog kandidata za gradonačelnika Sarajeva.