BiH
8

Demokratska fronta: SDA je saučesnik u usvajanju Zakona o prebivalištu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Demokratska fronta oglasila se o Zakonu o prebivalištu i boravištu građana koji je usvojen krajem jula BiH.

"Zakon o prebivalištu Bosne i Hercegovine ne bi uopšte mogao biti usvojen bez pristanka SDA da bude stavljen na dnevni red sjednice Doma naroda državnog Parlamenta. Podsjećamo, prijedlog Zakona je posljednji put kada je bio na dnevnom redu u skladu sa Poslovnikom vraćen na usaglašavanje. Kako je neusaglašen tekst zakona mogao biti stavljen na dnevni red, neka objasni rukovodstvo SDA", navode iz Demokratske fronte.

"Usto, želimo ovim putem da ponovimo naš stav da je ovaj zakon instrument koji će režimu Milorada Dodika dati instrument za određivanje prihvatljivog broja građana nesrpske nacionalnosti u tome entitetu. Ključna odredba tog zakona, naime, nije ona o dokumentima potrebnim za prijavu prebivališta jer je i do sada bio potreban dokaz o boravku na mjestu prebivališta, nego onaj koji ministarstvima unutranjih poslova daje diskreciono pravo da vrše takozvanu 'reviziju prebivališta'", stoji u saopćenju DF-a.

"Koristimo se ovom prilikom da osudimo politikantstvo članova rukovodstva SDA koji liju krokodilske suze nad sudbinom povratnika, kao što je potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, dok egzistenciju za svoju porodicu gradi u Tuzli. Ako nije tako, pozivamo ga da objavi u kojoj opštinu njegova djeca idu u školu. Na posljetku, pripisivati odgovornost za ovaj zakon građanskom aktivizmu je slučaj rijetke političke nepismenosti, jer previđa da ovaj zakon, u istom tekstu, nije usvojen 2011. godine u Predstavničkom domu, barem godinu dana prije kampanje registracije birača za lokalne izbore 2012. godine", navode iz DF-a.

"U to ime, sigurni smo da će SDA za lokalne izbore 2016. godine ponuditi drugi i drugačiji plan osiguranja vlasti tamo gdje je sada u entitetu RS imaju povratničke političke snage. I tako konačno preuzeti odgovornost za dvije decenije vođenja politike povratka u propast. Mi u DF-u ih, sasvim sigurno, od njih samih nećemo spašavati", navodi se na kraju saopćenja Demokratske fronte.