Gary Robbins
0

Demokratija preduslov za napredak u uspostavljanju sigurnosti i pravde

FENA
Demokratija je preduslov za napredak u uspostavljanju sigurnosti i pravde, a slobodni i fer izbori glavni su osnov demokratije, izjavio je danas u Sarajevu šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Gary Robbins, govoreći na svečanosti obilježavanja Svjetskog dana izbora.

On je naglasio da su slobodni i fer izbori u srži OSCE-ovih vrijednosti, te se uspostavljanje funkcionalnog sistema izborne administracije s pravom smatra kao jedno od najvećih postignuća OSCE-a u BiH, saopćeno je iz OSCE-a BiH.

Ambasador Robbins naveo je uspješnu organizaciju izbora u BiH i čestitao Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na tom uspjehu.

Istaknuo je da je od velike važnosti da su izborni zakoni pravični, precizni i jasni. Slobodni i fer izbori zahtijevaju da tijela izborne administracije, glasači i kandidati igraju prema pravilima i rade u skladu s relevantnim zakonima.

On smatra da izabrani zvaničnici moraju biti podložni zakonima, osiguravajući da se njihovi privatni interesi ne sukobljavaju sa dužnostima koje obavljaju kao javni zvaničnici.

  • Bosna i Hercegovina se nalazi pred odlučujućim trenutkom koji će definirati njenu budućnost u Evropi. Centralna izborna komisija snosi odgovornost za upravljanjem važnog dijela tog puta, kazao je ambasador Robbins.