BiH
0

Demokrati pobjeđuju u SAD-u?

FENA
Prvi put u 12 godina Republikanska stranka američkog predsjednika Georgea W. Busha izgubila je većinu u Predstavničkom domu Kongresa, u kome opozicijski demokrati sada imaju većinu nakon što su osvojili mnogo više od petnaest mjesta potrebnih da stignu republikance.

Prvi put će na mjestu predsjednika Predstavničkog doma biti žena - demokratkinja Nancy Pelosi, koja je izjavila da njena stranka namjerava rukovoditi "najpoštenijim, najotvorenijim i najmoralnijim Kongresom u historiji".

Demokrati su dobro prošli i na izborima za Senat - nedostaju im samo dva mjesta za kontrolu nad gornjim domom Kongresa. U toku je brojanje glasova u Virdžiniji i Montani, gdje je rezultat, po svemu sudeći, vrlo tijesan.

"Svjedoci smo vala koji je zahvatio cijelu zemlju - 'plavog vala promjena'. Propala ekonomska i vanjska politika Georgea W. Busha i rat u Iraku razlozi su za pobjedu demokrata", ocjenjuje predsjednik Demokratske stranke u državi Ohajo Chris Redfern.

Demokrati su zabilježili, između ostalog, pobjede u ključnim državama - Indijani, Kentakiju i Konektikatu.

Nancy Pelozi smatra da je neophodno usvojiti "novo usmjerenje u Iraku": "Amerika ne može nastaviti ovim katastrofalnim putem", kazala je ona.