BiH
0

Demobilizirani borci: Do kraja maja isplatiti naknade za vrijeme nezaposlenosti u cijeloj FBiH

FENA
Savez demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata 1992.- 1995. Federacije BiH zahtijeva od nadležnih organa u Federaciji BiH da za sve demobilizirane borce u Federaciji BiH najkasnije do kraja ovog mjeseca budu isplaćene neisplaćene naknade za vrijeme nezaposlenosti, te da isplata tih davanja ubuduće bude redovna.

Na pres-konferenciji, upriličenoj danas u prostorijama Saveza u Sarajevu, istaknuto je da je pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti predviđeno Zakonom o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji FBiH i on se mora u potpunosti primjenjivati. Ipak, upozoreno je da se to pravo ne primjenjuje ili se ne primjenuje istim intenzitetom u čitavoj Federaciji BiH. Tako se naknade redovno isplaćuju za demobilizirane borce u Kantonu Sarajevo i djelomično u Bosanskopodrinjskom, dok u ostalim kantonima isplata znatno kasni.

Predstavnici demobiliziranih boraca su stoga u današnjem susretu s novinarima istaknuli da će kod predstavnika vlasti i političkih partija koje čine parlamentarnu većinu i dalje insistirati na poštivanju prava za sve demobilizirane borce na naknadu za vrijeme nezaposlenosti i okarakterizirali to kao minimum koji su zaslužili nakon svega što su dali u odbrani BiH.

Prema podacima Saveza, naknadu za vrijeme nezaposlenosti prima 87.000 demobiliziranih boraca u FBiH, a danas je upozoreno na činjenicu da bi zbog pooštravanja kriterija bez tog prava moglo da ostane oko 12.000 demobiliziranih boraca. Prema novim pravilima, iz tog prava se brišu demobilizirani borci koji nemaju najmanje dvije godine uvezanog boračkog staža.

Demobilizirani borci danas su nezadovoljstvo iskazali i u vezi s radnom verzijom zakona "jedan zakon - jedan fond" i naglasili da će to zvanično iskazati i na sastanku radne grupe za usaglašavanje tog zakona planiranom za sutra u zgradi Vlade FBiH. Tom verzijom zakona, kako je danas rečeno, demobiliziranih boraca nema u predviđenim pravima. Danas je upozoreno da to znači da bi oni i njihove obitelji ostati bez novčanih davanja jer bi primjenom tog prestala primjena drugih zakona koji obuhvataju kategoriju demobiliziranih boraca.