FBiH
0

Demobilisani borci traže sastanak s ministrom Crnkićem

FENA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Savez demobilisanih boraca odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. FBiH (SDB OOR-a '92.-'95.) traži hitno sastanak s resornim federalnim ministrom Zahidom Crnkićem radi razmatranja provedbe Zakona o pravima demobiliziranih boraca.

Zahtjev je dio zaključaka donesenih danas na sastanku u Sarajevu federalnog premijera Mustafe Mujezinovića, s jedne strane, i članova Upravnog odbora SDB OOR- a '92.-'95. FBiH, s druge strane.

Od Mujezinovića je zatražena urgencija da se pri isplati novčanih naknada za vrijeme nezaposlenosti demobilisanim borcima ne vrši segregacija i da se isplate, ubuduće, u svim kantonima vrše istovremeno, saopćio je Savez.

Federalnom premijeru data je podrška u provedbi Projekta zapošljavanja iz fonda od 11 miliona dolara i zatraženo da SDB OOR '92.-'95. FBiH bude maksimalno uključen u njegovu realizaciju i provedbu.

Mujezinoviću je data podrška i u svim projektima revizije koje je pokrenuo i koje će pokrenuti, s tim da je zatraženo od njega da počne kapitalne projekte zapošljavanja u infrastrukturu i elektroenergetski sektor, jer je neophodno zaposliti 360.000 ljudi u FBiH da bi mogao biti održiv socijalni sektor države.

Na ovom sastanku Savez je dobio podršku premijera FBiH u zahtjevu za finansiranje prioritetno udruženja od posebnog interesa i značaja za FBiH.