Protest pred Vladom ZDK
0

Demobilisani borci traže odgovor zašto su im povučena uplaćena sredstva

Piše E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su održani mirni protesti demobilisanih boraca kojima su sa računa povučena sredstva koja su im bila uplaćena.

Oko 20 demobilisanih boraca danas je protestvovalo ispred zgrade Vlade ZDK očekujući da će im se neko obratiti sa objašnjenjem zašto su sredstva koja su im uplaćena povučena sa računa.

Predsjednik Skupštine demobilisanih boraca Mirnes Bašić, kazao je da oni imaju više razloga za mirna okupljanja, a da je današnji taj što niko ne želi preuzeti krivicu za ono što im se desilo.

"Ovdje smo jer je na našim uplatama izvršena pljenidba. Biro za zapošljavanje je uložio žalbu Sudu nakon čega je obustavljena isplata u iznosu od 25 posto plate u Federaciji. Neki su uspjeli da dignu neke pare, a koji nisu, nisu ni digli, a kako je krenulo neće ni dići", kazao je Bašić.

Bašić je još dodao kako iz pouzdanih izvora imaju informacije da je za pljenidbu odgovoran direktor biroa koji je navodno namjerno obustavio isplatu jer su tražili da novac bude prebačen na račun Udruženja 92-95, na ime Mehmeda Šišića, a ne pojedinačno na račune boraca.

"Danas smo ovdje i tražimo da nam se bilo ko obrati. Najprije bi to trebao biti ministar za boračka pitanja ZDK Ekrem Tuka. Mi nećemo odustati u našoj borbi za prava koja nas sljeduju", zaključio je Bašić.

Zbog Skupštine, koja se održava u zgradi Vlade ZDK, sudbina boraca još nije poznata.