BiH
0

Deminiranje u Vučilovcu: Pronađena i uništena "mina ubica"

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Deminerske ekipe na lokalitetu Vučilovca danas su pronašle i uništile jednu protivpješadijsku odskočnu rasprskavajuću minu PROM 1, poznatu kao "najveći ubica na ovim prostorima".

Naime, ekipe za deminiranje koje su pristigle jutros iz Orašja kako bi otočele sa procesom sanacije na rejonu Vučilovca već nakon dva do tri sata su naišle na PROM 1 koji se kod deminera definira kao "najveći neprijatelj". 

"To je najstrašnija mina koja je do sada pobila svojim aktiviranjem mnoštvo ljudi, pa čak i deminera. Do sada je pronađena jedna mina, ali tek smo počeli sa procesom deminiranja i očekujemo da u narednom periodu pronađemo još neeksplodiranih ubojnih sredstava. Početkom sedmice upravo na tom lokalitetu u pokušaju probijanja puta Brčko - Vučilovac bager je naletio na minu koja je tom prilikom eksplodirala. Stoga očekujemo u narednim danima još problema, zbog čega će proces deminiranja na tom dijelu ići dosta otežano", rekao je Esad Aletić, šef Ureda Centra za deminiranje u BiH (BHMAC) sa sjedištem u Brčkom.

S obzirom na opasnost koju izaziva PROM 1 mina, u pomoć njenog uklanjanja pristigli su deminerski timovi Oružanih snaga BiH i Civilne zaštite Brčko distrikta. 

"Kako se radi o veoma opasnoj mini nije se smjelo vršiti njeno pomijeranje već je odmah uništena na licu mjesta", naveo je Aletić.

Tokom dana ekipe Centra za uklanjanje mina u BiH u rejonu Vučilovca pronašle su i jedno protuoklopno oružje, poznatije kao zolja, te još četiri dijela za zolju, kao i jednu ručnu bombu.