BiH
2

Demineri Oružanih snaga BiH dobili 20 metal detektora

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nevladina organizacija Norveška narodna pomoć danas je uručila 20 metal detekora Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH u okviru Plana za jačanje kapaciteta Deminerskog bataljona za 2014.

Ambasadorica Norveške u BiH Vibeke Lilloe izjavila je da je današnja donacija samo dio duge i uspješne saradnje koju imaju s Oružanim snagama BiH putem Norveške narodne pomoći.

Dodala je da je Norveška već dala četiri miliona eura za pomoć poplavljenim područjima, od čega je dio namijenjen za deminiranje na području Brčkog te će nastaviti podržavati rad Norveške narodne pomoći i Deminerskog bataljona OSBiH.

Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš istakla je da OSBiH već daju značajan doprinos u deminiranju zagađenih površina od mina, ali da su posljednje poplave izazvale pomjeranje mina pa će neka područja koja su bila očišćena ponovo morati biti deminirana.

"Ova pomoć nam puno znači jer nećemo morati izdvajati sredstva za ovu opremu iz budžeta koji je svakako nedovljan za puni kapacitet OSBiH i zahvaljujem Kraljevini Norveškoj i njihovoj ambasadorici u BiH za svesrdnu pomoć koju nam već dugi niz godina pružaju", rekla je Pendeš.

General Oružanih snaga BiH Ivica Jerkić naglasio je da je ova pomoć vrlo važna s obzirom na njihove postojeće kapacitete, a posebno jer je riječ o najmodernijim detektorima koji razlikuju metale od minerala.

Precizirao je da su dosad deminirali petinu zemlje i da se na područja koja su deminirana vratilo oko 70.000 ljudi.

"Očekujemo da ćemo ove godine realizirati plan o deminiranju 3,8 miliona m², a s ovim kapacitetima vjerujem da će u narednim godinama biti moguće deminirati pet miliona m² godišnje", pojasnio je Jerkić.

Regionalni direktor Norveške narodne pomoći Darvin Lisica rekao je da su oni po površini koju su očistili od mina na drugom mjestu iza Deminerskog bataljona OSBiH, te da će za mjesec ili dva osigurati još jedan minostroj za Deminerski bataljon.

Norveška narodna pomoć je nevladina humanitarna i neprofitna organizacija koju je 1939. osnovao radnički pokret Norveške.

U proteklih 20 godina u BiH su radili na izgrdanji izbjegličkih naselja, psihosocijalnoj pomoći, obnovi naselja, regionalnom programu razvoja civilnog društva i medija te deminiranju radi vraćanja zemljišta na upotrebu i održivog povratka.

Od 2010. do danas ta organizacija je Deminerskom bataljonu OSBiH donirala, između ostalog, 60 metal detektora i 12 magnetnih lokatora, jedan GPS uređaj, 54 zaštitna prsluka i 300 zaštitnih vizira, te 18 pasa za otkrivanje mina.

Nabavku metal detekora omogućilo je Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Nakon ceremonije promopredaje upriličena je demonstracija procesa obuke pasa u centru za obuku pasa Norveške narodne pomoći.