HDZ 1990
0

Demant napisa da je u Neumu bila izgrađena džamija

FENA
U povodu novinskih napisa da je za vrijeme turske vladavine na području Neuma izgrađena džamija Općinski odbor HDZ-a 1990 Neum oglasio se priopćenjem za javnost u kojem je demantirao takve navode.

Iz tog odbora podsjećaju da je mirovnim sporazumom sklopljenim u Požarevcu 1718. godine Turska dobila pravo na kopno, a ne izlaz na more i da im je bilo zabranjeno držanje i najmanjih barki te da Austrija, uz prijetnje ratom, nije dopuštala Turskoj podizanje bilo kakvih značajnijih objekata.

"Prva stabilna građevina, koju danas nazivamo Stara Bačića kuća sagrađena je dolaskom Austrijanaca, a u Neumu i njegovoj okolici kroz dugu povijest pa sve do 20. stoljeća nije bio trajno nastanjen niti jedan musliman", stoji u priopćenju Ureda za informiranje te stranke.

U tom odboru smatraju da se svjesno prešućuju i ignoriraju povijesne činjenice navedene u djelu Galiba Šljive "Klek i Sutorina u međunarodnim odnosima 1815.-1878." pa se politikantskim igrama objekt koji je sagradila Austrougarska u dijelu Neuma zvanom Polača pretvara u džamiju.

Navodna uporišta da je u Neumu doista nekad bila izgrađena džamija crpe se iz knjige Hivzije Hasandedića "Muslimanska baština Bošnjaka u južnoj (srednjoj) Hercegovini", gdje se kao argumenti u prilog navedenoj tezi navode riječi tipa 'ne zna se', ili 'priča se', a što je poslužilo kao dokaz Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika da se za nepostojeću džamiju u Neumu produžava režim zaštite do konačne odluke.