BiH
157

Deložirana penzionerka iz Mostara Kata Šarić sa dvoje djece

FENA
(Foto: Klix.ba)
Po nalogu Općinskog suda Mostar u srijedu je iz svog stana u Vukovarskoj ulici u Mostaru deložirana penzionerka Kata Šarić, zajedno sa svoje dvoje djece.

Uprkos tome što se ispred njenog stana okupilo stotinjak građana kako bi joj iskazali podršku i usprotivili se takvoj odluci suda, penzionisana Kata deložirana je iz svog stana.

U kratkoj izjavi za medije nakon izlaska iz stana ona je samo kratko prokomentirala da ide "pod vedro nebo" pa što bude te zahvalila i onima što su je podržavali, a i "onima zbog kojih je izgubila stan", odnosno završila na ulici.

"Pokušavali smo se dogovoriti s drugom stranom, ali nismo uspjeli ništa. Što će sada biti ne znam", kazala je mostarska penzionerka, dodavši kako su joj samo rekli da izađe iz stana, a da je niko nije pitao gdje će se smjestiti?

Iz udruge Minores se još uvijek nadaju kako Kata neće izgubiti stan. Inače, ta je udruga već u nekoliko navrata pokušavala dogovoriti otkup stana s novim kupcem kako bi porodica Šarić mogla ostati u stanu, no pregovori su svaki put propadali zbog nejasnih i nerealnih uvjeta, koje je kupac postavljao pred njih, a s kojima oni nisu imali nikakve veze.

Iz Minoresa su opet apelirali na kupca stana da prihvati njihovu ponudu i uzme novac (25 000 KM+sve ostale troškove koje je imala) za stan. Budući da je novac već prikupljen, iz Udruge su spremni otkupiti stan te platiti i sve ostale dodatne troškove kako bi Kata zadržala svoj stan.

Danijel Rezo iz Udruge Minores kazao je u izjavi za medije kako će Katine stvari u stanu moći ostati 15 dana te da će Udruga dati sve od sebe da u tom roku, ako ne i prije, uspije porodica Šarić vratiti u njen stan.

Ponovio je kako je novac za stan osiguran.

"Mi imamo novac i ne nudimo ga od jučer..., a sada ako druga strana želi sačuvati obraz evo joj prilike", ustvrdio je Rezo.

Inače, kako uvijek postoje dobri ljudi, pokazao je poznanik porodice, koji im je, da ipak ne bi završili na ulici, ponudio smještaj u svome stanu "za prvu ruku".

Podsjećamo, Kata Šarić je izgubila stan, jer je njen pokojni suprug Bariša bio u sudskom sporu s Mehmedom Mušićem iz Drežnice.

Oni su se sporili jer je Mušić preko Šarićeve parcele izgradio asfaltni put zbog čega ga je ovaj tužio. Bariša je umro, Mušiću je sudskom odlukom naloženo da ukloni put s tim da je na ime sudskih troškova Bariša trebao platiti iznos od 4.500 maraka. Troškovi su se popeli na iznos od preko 8.000 maraka. Kata Šarić tvrdi da je Sud iskoristio njenu neukost i da nije valjano obavještavana o toku procesa prinudne naplate troškova suda. Stan joj je oduzet i prodan Vesni Milas, djelatnici suda, kako bi se namirili troškovi suđenja.

Građani Mostara su i danas, no bezuspješno, pokušali spriječiti deložaciju Kate Šarić i njenih dvoje nezaposlene djece koji žive od 286 maraka Katine penzije. Situacija je danas postala posebno mučna kada je iz stana izašla Vesne Milas, koja je kupila stan, a koju su građani vrijeđali i nazivali svakakvim pogrdnim imenima, govoreći: "kučko", "gdje će ti duša?"...