BiH
0

Della Vedova: Evropa je saslušala građane BiH, sad je na liderima

FENA
Zamjenik ministra vanjskih poslova Italije Benedetto Della Vedova razgovarao je u Sarajevu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predstavnicima druga dva člana Predsjedništva.

Nakon susreta, senator Della Vedova kazao je da je "Evropa saslušala građane BiH koji žele više posla, više jednakosti i manje korupcije", a da je "sada na bh. liderima da odgovore na ove zahtjeve".

"Siromaštvo, nezaposlenost i socijalne neprilike, svakodnevne su brige svakog mladog čovjeka, svakog bh. roditelja, bez obzira na vjeru ili etničko porijeklo. Njih 85 posto želi za BiH budućnost u Evropi, pokazuju ankete koje je Vlada objavila prošle sedmice. Iz ovih razloga, Italija odlučno podržava novu agendu, proširenu na konkretne ekonomske i socijalne reforme, Evropske unije", kazao je.

Uz asistenciju ambasadora Italije Ruggeroa Corriasa, senator Della Vedova je u razgovorima razmatrao, osim općeg konteksta bilateralnih odnosa, tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji i mogućnosti koje nudi proces evropskih integracija BiH, također u svjetlu nove strategije EU usvojene za ovu balkansku zemlju na Odboru za vanjsku politiku 14. aprila.

Italija, nastavio je zamjenik ministra vanjskih poslova, namjerava pratiti BiH na ovom novom putu, u pogledu nastupajućeg preuzimanja predsjedavanja EU.

Također i s velikom pažnjom gleda na razvoj situacije u periodu koji nas dijeli od oktobarskih izbora.

Senator Della Vedova zadržat će se u bh. prijestolnici do sutra, a susrest će se i s predsjedavajućim Doma naroda BiH i liderom HDZ-a Draganom Čovićem, zamjenicom ministra vanjskih poslova Anom Trišić-Babić, šefom Delegacije EU Peterom Sorensenom i visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

"Predviđen je i sastanak s predstavnicima civilnog društva i predstavnicima plenuma gradova zahvaćenih protestima proteklog februara".

Predstavnik italijanske Vlade posjetit će i Kolekciju Ars Aevi, dragulj savremene umjetnosti, oduvijek promoviran i podržavan od Italije, saopćio je Ured za štampu i prevođenje Ambasade Italije u BiH.