BiH
8

Delić: Imamo većinu da izglasamo Vijeće ministara, ali čekamo odluku HDZ-a

SRNA
Dragiša Delić (Foto: SRNA)
Dragiša Delić (Foto: SRNA)
Predsjedništvo PDP-a ocijenilo je sporazum Saveza za promjene, SDA i Demokratskog fronta kao dobar, te da je njegova osnova Dejtonski mirovni sporazum, izjavio je potpredsjednik PDP-a Dragiša Delić.

"Ovom sporazumu osnova je Dejtonski mirovni sporazum koji daje dovoljno komoditeta svim narodima u BiH da djeluju, a očuvana je pozicija Republike Srpske. Apsolutno nema riječi o zadiranju u promjene Dejtonskog sporazuma", rekao je Delić novinarima nakon sjednice Predsjedništva PDP-a u Bijeljini.

Delić je istakao da zbog ove činjenice iznenađuje reagovanje lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji "spočitava Savezu za promjene da ima izdajnički kapacitet".

Delić je odbacio optužbe da u sporazumu koji je Savez za promjene potpisao sa SDA i Demokratskim frontom stoji da se uvode dva nova ministarstva.

"To nije tačno, kao što nije tačno da u sporazumu stoji da će se srpski član Predsjedništva BiH birati u parlamentu, nego na neposrednim izborima. Neće se izvršiti ni prenos bilo koje nadležnosti RS na nivo BiH", rekao je Delić.

Delić je naglasio da je Predsjedništvo PDP-a saglasno i da će insistirati da bude revidirano sve što je dosad urađeno u Vijeću ministara BiH, te da se na taj način vidi "ko je napravio određene malverzacije".

On je rekao da PDP apostrofira na problemima kriminala i korupcije, na što je, podsjetio je Delić, ukazivano i u predizbornoj kampanji.

Delić je, komentarišući pitanje u vezi sa formiranjem Vijeća ministara BiH, rekao da Savez za promjene zajedno sa SDA i Demokratskim frontom, trenutno, ima 23 poslanika u Predstavničkom domu.

"To je sasvim dovoljno da se izglasa Vijeće ministara, ali čekamo odluku lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da se pozicije, koje pripadaju hrvatskom narodu, odnosno HDZ-u, kao njegovom legitimnom predstavniku, popune predstavnicima HDZ-a. Dakle, imamo većinu", rekao je Delić.

On je napomenuo da je Predsjedništvo PDP-a na sjednici u Bijeljini jasno stavilo do znanja da ne postoji 42 poslanika u Republici Srpskoj ni kod jednog bloka.

"Željeli bismo da vidimo kojih će to 45 poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a praviti većinu", rekao je Delić.

PDP, rekao je Delić, smatra da će formiranje Vlade Republike Srpske teći "sporo i teško". "Ubijeđeni smo da Savez za promjene ima većinu i za formiranje vlasti u RS, što će se pokazati u narednom periodu", dodao je Delić.

On smatra da je nedopustivo da se ne dozvoli da srpski član Predsjedništva BiH dobije kancelariju u zgradi u kojoj funkciju obavlja predsjednik Republike Srpske, te ocjenjuje da je ovim činom "pokazana privatizacija institucija".