BiH
59

Delegati SDA će podržati usvajanje zakona o igrama na sreću u FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegati Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH podržat će usvajanje zakona o igrama na sreću, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Osman Ćatić.

Kako nam je kazao, nakon jučerašnje sjednice Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH uopće nije bilo govora o skidanju zakona o igrama na sreću sa dnevnog reda.

"Očekujem da će delegati glasati onako kako su zastupnici iz njihovih stranaka glasali na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH", rekao je Ćatić.

Podsjećamo, riječ je o Prijedlogu zakona koji osporavaju parlamentarci iz reda HDZ-a BiH, a koji je ranije usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Da bi Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću stupile na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u kojem treba da dobije podršku klubova svih konstitutivnih naroda u FBiH.

Iz HDZ-a BiH već su ranije poručili kako će održavanje sjednica Zastupničkog doma zavisiti od epiloga sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Delegatima je na odlučivanje predložena i Odluka o prihvatanju zaduženja Federacije Bosne i Hercegovine po Proširenom aranžmanu (EFF) s Međunarodnim monetarnim fondom, a kao jedan od pratećih akata uz tu odluku upućena je informacija o kreditnom zaduženju po ovom aranžmanu.

U Nacrtu su predloženi zakon o šumama, kao i zakoni o premjeru i registraciji nekretnina, potom o registru finansijskih izvještaja, zakon o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosne i Hercegovine te zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Za ovu sjednicu su predložene i odluke o prihvatanju zaduženja radi realizacije projekata na koridoru 5C i modernizacije cesta u FBiH.

Predložena je također saobraćajna strategija u Federaciji za period 2016.-2030. godine.