Skupština KS
2

Delegati nisu podržali izmjene o javnim ustanovama kulture

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prijedlozi odluka o izmjenama Odluke o preuzimanju prava osnivača 14 javnih ustanova iz oblasti kulture Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici sa 16 glasova ZA i 13 suzdržanih nije podržala.

Ovim odlukama trebala je biti precizirana dodatna djelatnost ovih ustanova osim njihove osnovne djelatnosti.

Naime, dosadašnjim odlukama precizirano je da ustanove imaju izvođačku djelatnost, pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti te rad umjetničkih objekata, a izmjenama odluke trebala bi im biti omogućena privredna djelatnost u manjem obimu.

Također, ove odluke potrebno je izmijeniti da bi se usaglasile šifre i nazivi djelatnosti 14 javnih ustanova iz oblasti kulture s Odlukom o klasifikaciji djelatnosti donesenom 2010. godine na državnom nivou koja je usklađena sa standardima Evropske unije.

Do sada su ove šifre javnih ustanova bile usklađene njihovim osnivačkim aktima prema odluci o standardnoj klasifikaciji djelatnosti donosenim na federalnom nivou.

Kako je na početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda ministar kulture i sporta Dubravko Lovrenović pojasnio Ministarstvo je tražilo od ovih institucija da im dostave informacije o tome koje još djelatnosti trebaju biti regulirane.

Nakon niza sastanaka predstavnika ovih institucija s nadležnim skupštinskim komisijama KS-a, 11 ustanova nije dostavilo pismene inicijative za promjenu ili dopunu djelatnosti resornom minstarstvu, dok su samo tri ustanove to učinile.

Ovo je bila i osnovna zamjerka zastupnika u Skupštni KS-a i njihovi zahtjevi odnosili su se na to da ustanove dostave te podatke te da se onda o njima raspravlja.

Na današnjoj sjednici zastupnici nisu usvojili ni Prijedlog odluke o imenovanju zamjenika pravobranioca Pravobranilaštva KS-a, a najviše zbog zamjerki na način kako je sazvana sjednica skupštinske Komisije za izbor i imenovanja KS-a.

Za zamjenicu pravobraniteljice Vasvije Teftedarije bila je predložena Sanela Karić, diplomirana pravnica.

Nakon što zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nisu usvojili Finansijski izvještaj o radu javnih ustanova iz oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja za 2011. godinu s finansijskim planom za 2012., sjednica Skupštine Kantona Sarajevo je završena.