Rasprava u Domu naroda
0

Delegati iz RS protiv stranih tužilaca, Jović protiv Haaga

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zastupnici iz Republike Srpske nisu željeli usvojiti Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2008. godine koja je danas razmatrana na Domu naroda Parlamenta BiH, ali je i pored njihovog protivljenja informacija 'primljena k znanju'.

Najviše primjedbi na rad Tužilaštva imala je delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić, koja je ustvrdila kako su međunarodni tužioci beskorisni te kako nisu potrebni te je zatražila da se Informacija ne prihvati. Dodala je i kako nije u redu da se sudi uglavnom Srbima. Replicirali su joj delegati iz SDA te HDZ 1990 koji su kazali kako podržavaju ostanak međunarodnih sudija i tužilaca, s obzirom da je njihova podrška evidentno još uvijek potrebna.

"Njihovo prisustvo potrebno je sve dok ne budemo sposobni sami da se nosimo sa teškim slučajevima, i dok ne budemo ozbiljno uređena država", kazao je Božo Rajić, delegat HDZ 1990.

Osim delegata iz RS, posebno oštar prema radu Tužilaštva bio je delegat HDZ Ivo Miro Jović koji je kazao kako ga nervira činjenica da je u Informaciji navedeno kako je za uspijeh Tužilaštva BiH zaslužna saradnja sa Haaškim tribunalom.

"Haaški sud ne doživljavam sudom! Do sada nije procesuiran nijedan zločin nad Hrvatima. Tisuće pobijenih, i niko nije kriv", kazao je Jović.

"Paljbu" po Tužilaštvu osuo je i delegat SNSD-a Drago Ljubičić tvrdeći kako "strani tužioci ne znaju šta se dešavalo u ratu u BiH" te da im očito "neko objašnjava šta je bilo i govori im kako da rade".

"Vi svojim radom ne dajete nikakav doprinos pomirenju u BiH. Ako mislite suprotno, varate se. Vi svojim radom okrivljujete jedan narod, iskrivljujete sliku iz BiH i stvarate tlo za iskrivljenu istoriju", kazao je, obraćajući se glavnom tužiocu MIloradu Barašinu kojem se prigovaralo i za neprocesuiranje slučajeva Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona i navodni "slučaj Dudaković".

Odgovarajući na optužbe, tužilac Barašin objasnio je delegatima kako Tužilaštvo BiH radi u skladu sa načelima nezavisnosti i zakonitosti, te da im ne može davati nikakve detalje o istragama koje treba da budu tajne. Kao jedan od najvećih problema u procesuiranju ratnih zločina Barašin je naveo problem svjedoka koji u velikom broju slučajeva ne žele da svjedoče, nemaju interesa ili u toku suđenja odustaju od iskaza.

"Slušajući sve komentare, shvatio sam da je i dalje potreban angažman stranih tužilaca, ali pod kontrolom glavnog tužioca", kazao je Barašin obračajući se delegatima.