BiH
0

Delegati Doma naroda PSBiH sutra o akcizama

FENA
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebali bi na sjednici koja je zakazana za sutra, 31. augusta, razmatrati zahtjev Vijeća ministara da se prijedlozi izmjena zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda razmatraju po hitnom postupku.

Izjašnjavanje o ovim zakonskim rješenjima Predstavnički dom odgodio je jer nadležna Komisija za budžet i finansije nije zauzela stav o njima budući da nije pribavljeno mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). Produžen je rok do 15. septembra za dostavu potrebnog mišljenja.

Izmjene ovih zakonskih rješenja predviđaju povećanje akciza za naftu i naftne derivate u iznosu od 15 feninga, a sredstava prikupljena od tog povećanja trebala bi biti usmjerena na izgradnju autocesta i cesta.

Pred delegatima je sutra i nekoliko prijedloga zakona u prvom čitanju među kojima su Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, Prijedlog zakona o ombudsmenu za ljudska prava, izmjene Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama te Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima.

Na dnevnom redu su i izvještaji o zaštiti ličnih podataka, o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole, izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja, o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za prošlu godinu.