BiH
51

Delegati Doma naroda FBiH traže pokretanje glasanja o nepovjerenju Vladi FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas je podnesen Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH.

U skladu sa odredbama članova 124. do 127. regulisana je procedura izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, a u članu 124. navedeno je da "najmanje 20 delegata u Domu naroda mogu pokrenuti prijedlog za glasanje o povjerenju Vladi FBiH“.

Na osnovu ove odredbe više od 20 delegata u Domu naroda pokrenuli su Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH iz razloga što sastav Vlade FBiH u posljednjih mjesec dana ne odražava volju parlamentarne većine u Parlamentu FBiH.

Ovaj razlog na sjednici danas je naveo delegat Kluba Srba Slaviša Šućur, koji je istakao i druge razloge, a to su: članovi Vlade ne prisustvuju sjednicama i zato nisu akteri parlamentarnih debata i konstruktivnih diskusija koje bi omogućile efikasniji rad Vlade, neobzirni odnos prema penzionerima i svjesno urušavanje PIO/MIO fonda i konstantan ignorantski odnos prema Parlamentu FBiH kod donošenja ključnih odluka.

Također, Šućur je istakao da imaju potpise više od 20 delegata za inicijativu da Dom naroda održi vanrednu sjednicu o temi "Reformska agenda“, dodajući da je kreiranje i realizacija ove agende daleko od očiju javnosti i Parlamenta FBiH.

"Smatramo da nije uredu da se o tom dokumentu ne raspravlja u Parlamentu. Mislim da u Federaciji imamo jednu situaciju izuzetno tešku, a pravimo se da se ništa ne dešava", kazao je Šućur pred delegatima.