BiH
0

Delegati Doma naroda FBiH položili zakletvu

FENA
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije, njih 52, položili su danas zakletvu u Sarajevu na konstituirajućoj sjednici u novom četvorogodišnjem mandatu ovog doma.

Istovremeno je prihvaćena inicijativa predsjednice Kluba delegata Srba Mire Ljubijankić da izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije treba trajno riješiti pitanje nedostajućih delegata, u ovom slučaju Srba, u federalnom Domu naroda.

Naime, Centralna izborna komisija BiH, dodijelila je na osnovu rezultata općih oktobarskih izbora u BiH mandate u ovom Domu za 17 delegata Bošnjaka, 17 Hrvata, 14 delegata Srba i četiri iz reda ostalih.

Za raziliku od kluba delegata iz reda ostalih, koji je moguće naknadno popuniti, problem nedostajućeg broja delegata Srba nije moguće riještiti na taj način jer na kantonalnim izbornim listama, odnosno u kantonima Federacije, iz kojih se inače delegiraju članovi federalnog Doma naroda, nema dovoljno izabranih Srba.

Delegat iz reda ovog naroda Velimir Kunić doveo je ovu činjenicu u vezu sa slabim povratkom Srba u Federaciju i založio se za trajno zakonsko i ustavno rješavanje problema nedostajućih delegata.

Kuniću je delegat Jasminko Tufekdžić zamjerio što se on (Kunić) danas deklarirao u govoru i kao pripadnik "kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)". Tufekdžić je napomenuo da delegati u ovom domu treba da se izjašnjavaju isključivo kao pripadnici klubova naroda, a ne stranaka.

Tufekdžić je također odbacio Kunićeve navode da u proteklom četvorgodišnjem periodu, kada je u Domu naroda, također, nedostajalo delegata Srba, nije bilo političke volje za rješavanje ovog problema.

Puni kapacitet Doma naroda Paralmenta Federacije BiH je 58 delegata. Danas je zakletvu položilo 17 Bošnjaka, 17 Hrvata,14 Srba i četiri delegata iz reda ostalih naroda.