BiH
1

Delegacije Sarajeva i Dubrovnika položile cvijeće na mostu Suade i Olge

FENA
Delegacije Grada Sarajeva i Grada Dubrovnika položile su danas cvijeće na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić.
Kako je saopćeno iz gradske uprave, uime Grada Sarajeva, zamjenik gradonačelnika Ranko Čović i vijećnici Gradskog vijeća Jusuf Lošić i Igor Gavrić, sa delegacijom Grada Dubrovnika položili su cvijeće na mostu stradanja heroina upamćenih po hrabrosti i odlučnosti da u mirnim demonstracijama, na današnji dan 1992. godine, zajedno sa svojim sugrađanima, zaustave zlo koje se nadvilo nad njihovim Sarajevom.

Na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, u ime Grada Dubrovnika, vijenac su položile i zamjenice predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Olga Muratti i Matija Čale Mratović.

"Suada Dilberović je svoju ljekarsku etiku već na samom početku svog studija medicine pokazala položivši svoj život za ovaj grad. Ovo je istorija koju naša djeca, na žalost, ne mogu da uče u knjigama a trebali bi je učiti na mjestima kao što su Vraca, Višegradska kapija na Vratniku, na mjestu kao što je ovaj most", rekao je Čović i istakao da bi ovi datumi konačno trebali da budu na neki način obilježeni kao neradni dani u Kantonu Sarajevo i gradu Sarajevu i da 6. april bude praznik slobode, pravde i praznik istine.

Olga Muratti, dopredsjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika rekla je da Dubrovčani znaju mnogo o ovome što se desilo.

"Došli smo u Sarajevo odati počast Suadi Dilberović uime svih svojih sugrađana i u ime gradonačelnika Dubrovnika, gospodina Andra Vlahušića. Rekla bih da u ovome ima puno simbolike. Dubrovnik i Sarajevo su prijateljski gradovi i prva osoba koja je dala svoj mladi život, rekla bih da ga je položila u oltar vaše domovine, bila je naša sugrađanka. Dubrovnik to zna i upravo zato i želimo dati značaj i snažnu poruku, kako Sarajevu tako i Dubrovniku, da se to ne može i neće zaboraviti", kazala je Muratti.

Nakon polaganja cvijeća u Vilsonovom šetalištu, Univerzitet u Sarajevu je organizirao biciklijadu. Učesnici su bacanjem karanfila sa mosta te učenjem fatihe i minutom šutnje, odali počast stradaloj studentici Suadi Dilberović.