BiH
100

Delegacije položile ljiljane na postament i poklonile se srebreničkim žrtvama

Piše: M. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što je održana komemoracija u Potočarima, uslijedilo je odavanje počasti ubijenima ispred Spomenika u mezarju Potočari. Brojne delegacije položile su ljiljane na postament i poklonile se žrtvama genocida u Srebrenici.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, premijer Srbije Aleksandar Vučić, kraljica Jordana Nur, premijer Turske Ahmet Davutoglu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Slovenije Borut Pahor i brojne druge delegacije, potom su obišle zid s imenima žrtava.

Nakon odavanja počasti delegacije su se pripremile za dženazu i ukop 136 žrtava genocida koje će danas naći svoj smiraj.

Dosad je u Potočarima ukopana 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica. Prva dženaza u Potočarima obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je u Memorijalnom centru ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida. Te godine obavljene su još dvije dženaze, a Centar je zvanično otvorio, 20. septembra, bivši američki predsjednik Bill Clinton.