BiH
110

Delegacija Zavoda Krog iz Slovenije poklanja osmijeh djeci iz BiH

FENA
Delegacija Zavoda Krog iz Kopra (Slovenija) posjetit će od 8. do 10. maja socijalno ugroženu djecu iz Dječijeg dnevnog centra Medica u Zenici, koja su u 2012. godini bila uključena u projekt "Pokloni osmijeh".

Za vrijeme posjete BiH predstavnici Zavoda Krog obići će i djecu iz Hercegovačko-neretvanskog kantona te ih informirati o detaljima vezanim za ovogodišnje sedmodnevno ljetovanje na slovenskoj obali.

Predstavnici Zavoda Krog prisustvovat će u petak obilježavanju dana škole Osnovne škole "Seonica" u Buturović-Polju u okolini Konjica, gdje će biti upriličeno svečano otvaranja sportske dvorane.

Opremu za tu dvoranu nabavio je Zavod Krog u saradnji s glavnim sponzorom ABDS d.d. Sarajevo, koji podržava i projekt "Pokloni osmijeh".

Dan škole bit će prilika i za susret s djecom iz spomenute škole, koja su također sudjelovala u projektu "Pokloni osmijeh".

Planirano je da se u subotu u OŠ "Mujaga Komadina" u Mostaru ekipa Zavoda Krog susretne s predstavnicima partnerske organizacije Humanitarnog udruženja "Osmijeh jetima" Mostar.

Nevladina organizacija Zavod Krog iz Kopra provodi rehabilitaciju socijalno ugrožene osnovnoškolske djece i projekte iz oblasti ljudskih prava, humanitarnog rada, razvojne suradnje, međukulturnog dijaloga, socijalnog rada, volonterstva i ostale humanitarno razvojne aktivnosti za djecu iz Slovenije, Afganistana i JI Evrope.

Najveći projekt Zavoda Krog u Sloveniji i JI Evropi je "Pokloni osmijeh", čija glavna aktivnost je rehabilitacija socijalno ugrožene osnovnoškolske djece i ostale humanitarne aktivnosti za djecu.

Projekt "Pokloni osmijeh" djeluje deset godina i usrećio je više od 800 djece a bio je nominiran i za međunarodna priznanja. Dosad je projekt dobio državno priznanje "Najhumanitarni projekt" od Ministarstva Republike Slovenije za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti i Omladinskog savjeta Slovenije te titulu "Sončkova ličnost godine" 2008. godine.

Za trud i zalaganje direktorica Emina Hadžić dobila je priznanje za "Najvolontera 2008. godine", a 2012. godine časopis Manager+ proglasio je za jednu od najuspješnijih Slovenaca.