BiH
4

Delegacija Vojske Srbije posjetila Oružane snage BiH

FENA
Foto: SRNA
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Anto Jeleč i načelnikaGlavnog štaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković (Foto: Anadolija)
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, koji predvodi delegaciju oružanih snaga te zemlje u prvoj zvaničnoj posjeti BiH, sastao se danas u Sarajevu s načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalmajorom Antom Jelečem.

Susret predstavnika oružanih snaga dviju zemalja bio je prilika za ocjenu dosadašnje saradnje te razmjenu mišljenja o mogućnostima njenog unapređenja, uključujući školovanje kadrova, zajedničko sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a i vojnim vježbama.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je u izjavi za medije, datoj nakon sastanka, istaknuo da je regionalna saradnja jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Republike Srbije te da u tom okviru vojnoj saradnji pripada posebno mjesto.

  • Školovanje i usavršavanje kadra, vojno-ekonomska saradnja i udruživanje kapaciteta su tri ključne oblasti na kojima ćemo u budućnosti više raditi, nego dosada - kazao je general Diković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s modalitetima za proširenje saradnje, general Diković je potcrtao mogućnosti jačanja vojno-ekonomske saradnje putem razvoja namjenske industrije te udruživanja kapaciteta radi zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja.

Na mogućnosti boljeg korištenja kapaciteta u sklopu bilateralne vojne saradnje ukazao je i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Anto Jeleč, navodeći da je dosadašnja saradnja ocijenjena dobrom, uz zaključak da ima još dosta prostora za njeno proširenje i unapređenje.

  • Zaključili smo da niko ne može sam, da su naši susjedski odnosi dobri, da naše vojske idu ka putevima modernih standarda i da imamo kapacitete koje jedni drugima možemo ustupiti - izjavio je general Jeleč.

Komentirajući novinarski upit u vezi s približavanjem BiH članstvu u NATO-u, general Jeleč je podsjetio, da su i Srbija i Bosna i Hercegovina u programu "Partnerstvo za mir" da taj program podrazumijeva određeni pristup i usvajanje standarda, te da je BiH "na potezu" da uknjiži perspektivnu nepokretnu vojnu imovinu što je uvjet za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

Tokom susreta, među ostalim, bilo je riječi i o mogućnostima pružanja međusobne pomoći, odnosno pomoći civilnim strukturama u slučaju elementarnih nepogoda, te reguliranju pitanja u toj oblasti.