BiH
0

Delegacija vlade KS-a posjetila Trnovo

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić i ministar Vlade KS-a posjetili su danas Općinu Trnovo gdje su razgovarali s načelnikom Općine Miralemom Ramićem, predstavnicima mjesnih zajednica ove općine te građanima.

Tema razgovora bili su projekti koje Općina Trnovo realizira uz finansijsku pomoć KS-a. Sastanak je bio i prilika da se prezentiraju završeni projekti te da se predstave oni koji su prioritet za narednu godinu.

Prema riječima načelnika Ramića, dosadašnja suradnja s KS-om je bila veoma uspješna. Završeni su projekti djelomičnog asfaltiranja puta Dejčići-Bijeli put te puta Pendičići - Bijeli put a za kompletno povezivanje Trnova s Bjelašnicom bit će potrebno dodatnih 2.800.000 KM.

"Ovaj pravac je izuzetno važan jer povezuje Trnovo s Bjelašnicom i Igmanom. Urbanistički projekt "Bjelašnica II", koji podrazumijeva izgradnju turističkih i javnih sadržaja pridonijet će razvoju turizma i ovaj put nam je neophopdan", kazao je Ramić.

Kao prioritete za slijedeću godinu, Ramić je istakao i infrastrukturu na Bjelašnici, mini postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, osiguranje novca za prostor vatrogasne i veterinarske stanice te za upravljanje i održavanje lokalnih vodovoda i za zimsko održavanje lokalnih putnih pravaca.

Jedan od prioriteta je i završetak škole u Dejčićima za koju je, pored izdvojenih i utrošenih 500.000 KM, potrebno izdvojiti dodatnih 400. 000 KM.

"Vlada KS-a će osigurati novac za završetak izgradnje i opremanje ove škole", kazao je premijer KS-a Samir Silajdžić te dodao kako je plan Vlade KS-a da obiđu sve općine u KS-u kako bi se informirali o prioritetima općina te predložene projekte eventualno uključivali u budžet.

Delegacije Vlade KS-a i Općine obišli su novoizgrađenu školu u Dejčićima te lokalitet Babinog dola na Bjelašnici, gdje je planirana izgradnja etno sela.