BiH
0

Delegacija Vlade Federacije posjetila Sindikat BiH

FENA
Delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena premijerom Nedžadom Brankovićem, posjetila je danas Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) gdje je sa čelnicima i aktivistima Sindikata razgovarano o mandatnom programu rada Vlade.

Posebno je bilo riječi o dosadašnjem toku akcije na suzbijanju rada na crno, ostvarivanju Općeg kolektivnog ugovora, zbrinjavanju radnika u kompanijama pod stečajem, te nezaposlenosti i socijalnim problemima radnika.

Branković je u izjavi novinarima kazao da je ovo redovna forma dijaloga između Vlade i socijalnog partnera i da se već prepoznaju dobri efekti u konkretnim projektima kakav je akcija borbe protiv crnog tržišta rada.

-Neki su je već prozvali "pucanj u prazno", ali ako je "pucanj u prazno" uvođenje u prava 25.000 ljudi, to najbolje govori o autorima tog naziva. Nama su bitni rezultati i smatramo da je to način da se zaštite radnička prava koja su definisana Općim kolektivnim ugovorom – istakao je Branković.

Sastanak je bio prilika da Sindikat istakne svoje prioritete kada je u pitanju saradnja s Vladom, ali i unutar Ekonomsko-socijalnog vijeća. Među prioritetima Sindikata, kako je izjavio predsjednik Edhem Biber, jesu donošenje zakona o reviziji privatizacije, aktiviranje postojećih socijalnih fondova kojima se omogućava povezivanje radnog staža radnicima koji u procesu stečaja, privatizacije ostaju bez posla.

Sindikat ima namjeru pokrenuti inicijativu za izmjenu zakona o penziono-invalidskom i zdravstvenom osiguranju, zakona o štrajku i to se, dodao je Biber, očekuje u ovoj godini.

Govoreći o programu rada Vlade, Branković je istakao da se radi o ambicioznom, ali provodivom dokumentu. Program predviđa donošenje strategija za različite oblasti iz kojih proizilaze operativni zadaci.

Stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora, makroekonomska održivost BiH, osposobljavanje domaće privrede za izvoz i supstitucija uvoza, povećanje privatnih investicija i razvoj javno-privatnog partnerstva, neki su od naznačenih ciljeva. Branković je izdvojio da je trenutno u Federaciji aktivno 2,3 milijarde KM investicija.

O platformi rada i konkretnije o nekim pitanjima sa sindikalcima su razgovarali i federalni ministri energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, rada i socijalne politike Perica Jelečević, te prometa i komunikacija Nail Šećkanović.