BiH
0

Delegacija VE nadzire predsjedničke izbore u RS-u

FENA
Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, predvođena Owenom Mastersom, nadzirat će izbore za predsjednika RS-a u BiH u nedjelju 9. decembra, Delegacija će biti podijeljena u dva tima, jedan će biti smješten u Banjoj Luci a drugi u Sarajevu, saopćeno je u četvrtak iz Vijeća Evrope.

U danima uoči izbora delegacija će se sastati s regionalnim zvaničnicima i predstavnicima međunarodne zajednice i obaviti izviđačku misiju po glasačkim mjestima koja bi trebala nadzirati, navodi se u saopćenju.

Na dan izbora članovi delegacije će popuniti posmatrački formular koji pokriva glavne indikatore kao što su otvaranje i zatvaranje glasačkih mjesta, glasanje i postupak prebrojavanja glasova.

Obim posmatračke misije bit će ograničen, ali je predviđeno da doprinese naporima međunarodne zajednice da osigura transparentne i slobodne izbore.

Delegacija Kongresa će predstaviti medijima preliminarne nalaze dan nakon izbora, u kojima će nagovijestiti da li je izborni proces udovoljio međunarodnim standardima, navodi se u saopćenju za javnost Vijeća Evrope.