BiH
0

Delegacija ustavnog suda BiH završila posjetu Njemačkoj

FENA
Delegacija Ustavnog suda BiH, predvođena predsjednicom Seadom Palavrić, završila je dvodnevnu studijsku i radnu posjetu SR Njemačkoj koju je organizirala njemačka Fondacija "Konrad Adenauer", saopćeno je iz kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH.

Delegacija Ustavnog suda BiH susrela se s kolegama iz njemačkog Saveznog ustavnog suda koje je predvodio predsjednik Hans-Jürgen Papier i Saveznog vrhovnog suda SR Njemačke koje je predvodio predsjedavajući Wilfried Terno.

U stručnim razgovorima raspravljano je o statusu i ulozi ustavnog sudstva kao čuvara ustavnog poretka, razrješavanju sporova između različitih nivoa vlasti, odnosu ustavnih i redovnih sudova.

Razmijenjena su iskustva, dostignuća, ali je ukazano i na probleme u oblasti zaštite ljudskih prava, te su uspostavljeni temelji za bolju institucionalnu saradnju tih sudova u budućnosti.

Ustavni sud BiH održao je i radni sastanak u Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu s bh. sutkinjom tog suda Ljiljanom Mijović.

"Između ostalog, naglašeno je da nadležne vlasti BiH moraju biti efikasnije u implementaciji konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH jer je ovo jedan od osnovnih problema pred Evropskim sudom za ljudska prava kad je u pitanju naša država", navodi se u saopćenju.