BiH
1

Delegacija USAID-a posjetila Srebrenicu, nastavljaju pružati podršku

Klix.ba
Delegacija USAID-a Misije u BiH na čelu s direktorom Davidom Barthom boravila je u posjeti općini Srebrenica. Razgovarali su s predstavnicima nevladinih organizacija, posjetili Potočare, ali i Skelane.

Delegacija USAID-a posjetila je Skelane gdje je Udruženje "Podrinje 1" realizovalo projekt "Osiguranje ekonomske nezavisnosti nezaposlenih žena kroz angažman u plantažiranju ljekovitog i aromatičnog bilja i začina", a u koji je uključeno 40 žena iz Skelana koje rade na zasadima šest vrsta ljekovitog bilja od kojih finalizuju proizvodnju u eterična ulja, ulja za masažu i mirisne vrećice. Ovaj projekat finansirala je Ambasada SAD-a u BiH.

"Sve je više žena koje vode domaćinstva i one su zaslužne za poslove i obezbjeđuju dohotke u svojim porodicama. Prema nekim podacima oko 25% domaćinstava vode žene i veoma je važno osigurati vještine i resurse tim ženama kako bi mogle ostvariti prihode. Dodatne prihode samim tim imat će i lokalne zajednice, porodice, djeca a to će uticati i na sveukupni razvoj privrede. USAID je s ponosom sklopio partnerstvo s predstavnicima općine i Švedske SIDE i svi radimo na tome kako bismo osigurali bolju budućnost za BiH", izjavio je David Barth, direktor USAID Misije u BiH.

Sakupljanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja u Skelane godišnje donese preko 300.000 KM. Novac od ovih aktivnosti za veliki broj uključenih porodica predstavlja i jedini izvor prihoda.

"Ovim projektom je podignuto 1,5 ha lavande i matičnjaka. Osim toga, imamo rasadnik na 0,1ha iz kojeg planiramo podizanje zasada na još 7 ha, pet vrsta različitog bilja. Osim plantažnog uzgoja imali smo i edukaciju 40 žena ali i u plantažni uzgoj ljekobilja gdje Udruženje obezbijeđuje obradu zemljišta, besplatne sadnice i tržište. Imamo objekat gdje radimo preradu tog bilja u eterična ulja, mirisne vrećice, a sve po potrebi tržišta", izjavila je Brankica Bošković predsjednica Udruženja "Podrinje 1" Skelani.

U Skelanima su danas bili i predstavnici Općine Srebrenica, kao i resornog ministarstva Republike Srpske koji su podržavali realizaciju pomenutog projekta prerade ljekovitog bilja.

"Ovo je dokaz jednog uspješnog projekta na teritoriji Srebrenice. Općina Srebrenica je osigurala zemljište, nadam se da će u budućnosti Općina osigurati bolje uvjete ljudima koji rade ovdje, jer je ovo sektor koji se realizuje i postoji potreba za ovakvim proizvodima i to trebamo iskoristiti u pozitivnom smislu", rekla je Biljana Rakić zamjenica načelnika Općina Srebrenica.

"Ministarstvo poljoprivrede je protekle tri godine podržavalo ovo Udruženje prepoznavši njihovu ulogu u proizvodnji ljekovitog bilja, sakupljanju i preradi ljekovitog bolja pogotovo zbog toga što one okupljaju ženski dio populacije", istakao je Dragan Vučić koordinator za udruženja poljoprivrednih proizvođača u ministarstvu pojloprivrede Republike Srpske.

Direktor Misije USAID-a u BiH David Barth sastao se i sa predstavnicima kancelarije OHR-a u Srebrenici i Udruženja "Prijatelji Srebrenice", sa kojima je razgovarao o realnim uvjetima života u Srebrenici, ali i o do sada realizovanim projektima iz oblasti zapošljavanja mladih, obnove infrastrukture i razbijanja medijske blokade u Srebrenici, a koje je finansirao USAID.

"Smatram da građani Srebrenice zaslužuju da žive boljim životnim standardom i USAID planira da uloži još mnogo napora u projekte za razvoj Srebrenice", poručio je David Barth, direktor USAID Misije u BiH.

David Barth, direktor USAID-a Misije u BiH i delegacija obišli su i Memorijalni centar u Potočarima i odali poštu Bošnjacima stradalim u julu 1995. godine.