BiH
14

Delegacija turske Fondacije Tugva boravila u Bosni i Hercegovini

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Protekli dana u posjeti Bosni i Hercegovini boravila je delegacija turskog omladinskog vakufa "Tugva" koja je bila gost Asocijaciji mostovi prijateljstva BiH-Zenica.

Turska Fondacija Tugva je omladinski vakuf koji radi i djeluje u 32 grada širom Republike Turske, a zbog proširenja svoje organizacione strukture, Tugva će imati i svoj ured u BiH. Oni su prošle godine ugostili mlade Zeničane u Istanbulu, a kao dobri domaćini pokazali su se i Zeničani koji su goste iz Turske upoznali sa kulturom, historijom i gradovima u Bosni i Hercegovini.

U četiri dana koliko su boravili u Bosni i Hercegovini, delegacija Fondacije Tugva posjetila je veliki broj institucija u Sarajevu (Ambasadu Turske, Yunus Emre Centar, novinsku agenciju Anadolija, Parlament BiH, IUS Univerzitet, TIKA), a tokom boravka u Zenici susreli su se gradonačelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem gdje se razgovaralo o izgradnji Centra za mlade.

"To je jedan od strateških ciljeva u radu Mostova prijateljstva i nadamo se da ćemo vrlo brzo imati realizovan projekat Centra za mlade u Zenici", kazao je predsjednik Mostva prijateljstva, Jasmin Imamović.

Gosti su još posjetili i Mostar, Počitelj, Blagaj, Konjic i Vranduk gdje su se upoznali sa kulturom i historijom Bosne i Hercegovine koja se veže za ove gradove.

Na kraju posjete delegacija Tugve je istakla da je zadovoljna posjetom Bosni i Hercegovini i njenim ljepotama, te su izrazili spremnost da realiziraju planirane aktivnosti u narednom periodu.