BiH
0

Delegacija RS povukla se iz dijaloga o reformi pravosuđa

SRNA
Delegacija Republike Srpske povukla se iz strukturalnog dijaloga zbog "neprihvatljivih uslova predviđenih za nastavak razgovora", javlja izvještač Srne.

"Mi nismo napustili ovaj proces, ali smo se povukli jer nam nije omogućeno da u punom kapacitetu iznesemo stavove Republike Srpske o reformi pravosuđa u BiH", izjavio je Srni ministar pravde Džerard Selman koji je vođa delegacije Republike Srpske.

   Selman je najavio da će o svemu obavijestiti šefa diplomatije EU Catherine Ashton, evropskog komesara za proširenje Stefana Fulea, kaoi Narodnu skupštinu RS.

   "Danas i sutra ne dolazi u obzir da se degacija Republike Srpske vrati na ovaj sastanak, jer želimo da Republika Srpska u strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH učestvuje u punom kapacitetu. Samo to garantuje uspjeh ovog prpocesa", naglasio je Selman.

   On je precizirao da je delagacija Srpske oštro reagovala na činjenicu da joj, iz nepoznatih razloga, nije dozvoljeno da na današnjem sastanku u Sarajevu učestvuje u punom sastavu, a ponuđen je i neprihvatljiv dnevni red na šta je iz Banje Luke još juče upozoreno.

   "Mi iz Republike Srpske ne želimo da se bavimo perifernim stvarima, pitanjima iz Strategije pravde u BiH, što je u nadležnosti konferencije ministara", pojasnio je Selman.

   On kaže da predstavnici RS smatraju da u ovim važnim razgovorima treba da učestvuju i pravni eksperti, što je onemogućeno.
   Selman je ponovio da RS ima velika očekivanja od strukturalnog dijaloga jer je riječ o pitanjima koja tište rad pravosuđa u BiH, izdvajajući probleme u funkcionisanju Suda i Tužilaštva BiH, o statusu, nadležnostima i ulozi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, kao i o apelacionoj nadležnosti Ustavnog suda BiH.

McGuffie: Mouće riješiti sporna pitanja

Delegacija EU u BiH iznenađena je odlukom predstavnika Republike Srpske da napuste sastanak strukturalnog dijaloga o pravosuđu u BiH u Sarajevu, rekao je portparol Delegacije EU u BiH Andy McGuffie.

   ''Ako je problem tehničke prirode, kao što je pomenuto na početku sastanka, onda je usvajanje dnevnog reda bila prilika da se riješe ta sporna pitanja, što je dio redovnog postupka ovakvih sastanaka'', rekao je McGuffie novinarima u Sarajevu.

   On je naveo da delegacija RS nije dala priliku ni direktoru Direkcije u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pjeru Mirelu, niti direktorici Direkcije evropskih integracija BiH Nevenki Savić da daju odgovor na primjedbe Banjaluke.

   ''Prema shvatanju Evropske komisije, sva pitanja koja su pokrenuta iz Republike Srpske bila su pokrivena ponuđenim dnevnim redom sastanka'', tvrdi McGuffie.
   Prema njegovim riječima, BiH treba da odluči o tome ko će učestvovati u strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH. ''Nakon svega, strukturalni dijalog se nastavlja, jer EU smatra da je BiH jako potrebno nezavisno i efikasno pravosuđe'', naglasio je Mekgafi.

   On smatra da BiH u ovom procesu ''mora govoriti jednim glasom''.