Sastanak OS Balkana u Turskoj
0

Delegacija OS BiH pojavit će se na konferenciji

FENA
Delegacija Oružanih snaga BiH, predvođena načelnikom Zajedničkog štaba general-pukovnikom Sifetom Podžićem, učestvovala je 6. i 7. jula ove godine u Antaliji - Turska, na drugom sastanku Konferencije načelnika štabova oružanih snaga balkanskih zemalja.

Pored delegacije OSBiH, na sastanku su učestvovale delegacije iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske.

U svojstvu specijalnih gostiju, sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a admiral Giampaolo di Paola, predsjedavajući Vojnog komiteta Evropske unije general Henri Bentegeat i komandant Združenih savezničkih snaga admiral Mark P. Fitzgerald.

Tokom sastanka načelnici štabova su usvojili izvještaje i planove radnih podgrupa Konferencije, koji će usmjeravati aktivnosti tokom naredne godine, s posebnim naglaskom na oblast zajedničkog obrazovanja, obuke i izvođenja vježbi.

Konferencija načelnika štabova oružanih snaga balkanskih zemalja je uspostavljena na prvom (inicijalnom) sastanku održanom u aprilu 2007. godine u Solunu (Grčka), kao forum najviših vojnih predstavnika balkanskih zemalja, a s ciljem uspostavljanja međusobnog dijaloga i poboljšanja međusobne saradnje.

General-pukovnik Sifet Podžić učestvuje i na Seminaru za generale "Silc Road" koji traje od 8. do 11. jula ove godine u Antaliji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.