BiH
0

Delegacija njemačkog Parlamenta u petodnevnoj posjeti BiH

FENA
Visoka delegacija njemačkog Parlamenta (Bundestag) boravit će od 31. marta do 4. aprila u posjeti Bosni i Hercegovini.

Prema riječima ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Michaela Schmunka, radi se o značajnim ekspertima za ovu regiju: šestorici poslanika njemačkog Bundestaga iz stranaka: CDU/CSU, SPD, FDP i Gruene (Zeleni) , koji žele da se u BiH informiraju o trenutnoj situaciji i o daljnjim perspektivama.

Svi poslanici su, kako je saopćeno iz Ambasade SR Njemačke u BiH, ujedno članovi Parlamentarne grupe prijateljstva između Njemačke i BiH. Zbog toga će njihovi primarni partneri u razgovorima biti poslanici Parlamenta BiH koji se bave pitanjima Evrope.

Njemačka delegacija će se sastati i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, vođama političkih stranaka i izvršne vlasti, predstavnicima međunarodne zajednice, stručnjacima iz oblasti ekonomije, predstavnicima vjerskih zajednica, civilnog društva i mladima BiH.

Planirano je da poslanici Bundestaga posjete, pored Sarajeva, Mostar, Srebrenicu i Banju Luku te da se sastanu i s predstavnicima njemačkih političkih fondacija, Kreditnom bankom za obnovu (KfW), Društvom za tehničku suradnju (GTZ), predstavnicima njemačke privrede i s njemačkim kulturnim institucijama u BiH.

Njemački ambasador će pratiti delegaciju.