BiH
0

Delegacija Monitoring tima VE najavila još pozitivniji izvještaj o BiH

FENA
Željeli bismo da što je moguće prije Bosna i Hercegovina izađe iz faze monitoringa i postane punopravni, ravnopravni član Vijeća Evrope bez monitoringa. Ali da bismo to uradili moramo ispuniti sve svoje obaveze i uvesti zemlju u normalno stanje.

Ovo je izjavio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić danas u Sarajevu nakon sastanka članova kolegija oba doma PSBiH s delegacijom Monitoring tima Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope (VE).

Ivanić je napomenuo da još ima obaveza koje nisu privedene kraju, nekih konvencija koje nisu ratificirane.

„Danas smo razgovarali o trenutnom stanju, posebno onome što Vijeće Evrope ima kao svoj stav, a to je da je potrebno prilagoditi Ustav BiH Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. To se odnosi na način izbora članova Doma naroda i Predsjedništva BiH, koji su suprotni Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima da svaki građanin ima pravo da bude biran. Kod nas to nije slučaj“, kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, ne postoji nikakav problem i niko nije protiv toga da se to usaglasi, međutim veliki dio političkih partija smatra da se to treba uraditi u paketu sa malo širim promjenama.

„Moje mišljenje je da to odgađa ovo naše prilagođavanje, da mi to, po mom uvjerenju, nećemo uspjeti završiti do narednih opštih izbora i da ćemo ponovo biti izloženi kritici. Ja bi te promjene načina izbora Doma naroda i članova Predsjedništva uradio i prije, međutim oko toga nema političke saglasnosti u BiH i vjerovatno ćemo se ovim poslom baviti u paketu“, kazao je Ivanić.

Dodao je da je razgovarano i o drugim stvarima, posebno ispunjavanju onih pet uvjeta da bi se razmotrila mogućnost eventualnog ukidanja OHR-a i prepuštanja BiH domaćim institucijama - procjene kad i kako je to moguće završiti.

„U otvorenom razgovoru smo vrlo otvoreno iznijeli poglede i pošto je nas bilo nekoliko naravno bilo je i različitih pogleda na pojedina pitanja“, kazao je Ivanić.

Šef Delegacije Monitoring tima Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope Jean Louis Laurens se složio s Ivanićem da bi i oni voljeli da više ne moraju vršiti monitoring, jer bi to onda značilo da je sve postprijemne obaveze BiH ispunila.

„Ne radi se ovdje samo o monitoringu, druge stvari koje su nam interesantne su saradnja i pomoć. Ponudili smo pomoć i želimo biti uključeni u određena pitanja kao što je ustavna reforma“, kazao je Laurens.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su usvojeni zakoni o policiji koji će omogućiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je svakako jedan iskorak u pravom pravcu.

„Veoma sam optimističan i mislim da će naš konačni izvještaj biti još pozitivniji, znači da je napravljen jedan dodatni korak u pravom pravcu bez obzira na to što se nekada ti koraci polako poduzimaju“, kazao je Laurens.

Kada je riječ o postprijemnim obavezama, on je napomenuo da su ostale još dvije bitne obaveze, a to je ratifikacija socijalne povelje i pristupanje konvenciji o manjinskim jezicima. To su dvije bitne konvencije i dvije bitne obaveze koje je BiH preuzela pristupanjem VE, a još nije ispunila.

Treća stvar je, prema njegovim riječima, da u Ustavu BiH postoje određene odredbe koje su u suprotnosti s odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Laurens je kazao da nema namjeru da se upliće u unutrašnja pitanja BiH, ali sa stanovišta VE, što prije se Ustav BiH uskladi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima to bolje.

„Koliko će vremena trebati da se ispune sve obaveze koje će dovesti do ukidanja ovakve vrste misija, nije u mojim rukama. Odgovor je u rukama predstavnika BiH“, kazao je Laurens napominjući da ima dosta primjera gdje će se i dalje nastaviti pratiti dešavanja u BiH i nakon što se završi ova vrsta monitoringa kada BiH ispuni sve postprijemne obaveze.

Upitan da li VE ima mehanizme za sankcioniranje zemalja koje ne ispunjavaju svoje obaveze, Laurens je odgovorio da je BiH dosad ispunila veliki broj obaveza koje je preuzela pristupanjem u članstvo VE te da je većina preuzetih obaveza već ispunjena.

Prema njegovim riječima, VE je više zainteresiran za saradnju i dijalog, a ne za sankcioniranje.

„Vjerujem da će i ove preostale obaveze BiH ispuniti i da će kao i ostale zemlje članice VE podlijegati samo onim misijama i redovnom monitoringu koji se provodi i u drugim zemljama članicama“, kazao je Laurens.