BiH
0

Delegacija MMF-a danas s ministrom Bevandom

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja boravi u BiH u okviru pregleda stand-by aranžmana, razgovarat će danas sa federalnim ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom.

Konferencija za novinare ministra Bevande bit će nakon sastanka, u 10.30 sati, u zgradi federalnog Ministarstva finansija.

Iz Kancelarije MMF-a u Sarajevu rečeno je da će delegacija ove finansijske institucije boraviti u BiH do 1. septembra, te da neće organizovati konferenciju za novinare.

Delegacija MMF-a boravi u BiH od 18. avgusta u okviru nastavka drugog pregleda stand-by aranžmana i ispunjavanja uslova iz pisma namjere.
    
Tokom dvosedmične posjete BiH, predstavnici MMF-a provjerit će koliko domaće institucije vlasti poštuju preuzete obaveze iz kreditnog aranžmana kako bi bila odobrena četvrta tranša za BiH od 38 miliona eura.

Vlasti FBiH za nastavak aranžmana sa MMF-om moraju ispuniti četiri strukturne odrednice - da usvoje zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, što su učinile prije mjesec dana, zatim da usvoje strategiju o reformi penzionog sistema, provedu reviziju u oblasti boračko-invalidske zaštite i takozvanih beneficiranih penzija.

BiH je do sada iz aranžmana vrijednog 1,2 milijarde eura povukla oko 360 miliona eura.